Автор
Елена Ангелова

Бременни, вижте как да изчислявате по седмици скоростта на качване на килограми

Полезно е за бъдещите майки да знаят нормите за наддаване на тегло по време на бременност по седмици, за да предотвратят натрупването на наднорменото тегло.

Наднормените килограми имат лош ефект върху хода на бременността и могат да причинят усложнения по време на раждането. Но гладуването и лишаването на себе си и детето ви от хранителни вещества също е противопоказано. Бъдещата майка неизменно ще наддава на тегло не само поради увеличаване теглото на детето. Плацентата, амниотичната течност, увеличеният кръвен обем и натрупаната мастна маса също трябва да се вземат предвид.

Килограмите се качват постепенно

В първите седмици е абсолютно нормално не само да не наддавате, но дори да отслабвате, обясняват акушер-гинеколози. Основният виновник за това е токсикозата.

И така: До 13-14-та седмица се допускат максимум качване на 2 килограма. След това теглото се увеличава по-интензивно.

През втория триместър жената наддава около един килограм на месец или 250-300 грама на седмица. След 28-та седмица увеличението е приблизително 400 грама за 6-7 дни, което е приблизително 1,5 килограма на месец.

Третият триместър е периодът на най-интензивно наддаване на тегло, тъй като плодът расте активно

Скоростта на наддаване по седмици на тегло по време на бременност варира при различните жени. Необходимо е да се вземе предвид колко е тежала бъдещата майка преди зачеването на детето. Ако тя е била слаба, големите увеличения на теглото са напълно оправдани - тялото може да съхранява мастни натрупвания, от които ще се нуждае по време на кърменето.

Особено важно е за пълните жени да следят отблизо своето наддаване и да избягват преяждането, да се хранят правилно и да останат физически активни. За да проследите динамиката на наддаване на тегло, можете да използвате калкулатор за наддаване на тегло при бременност по седмици.

Бързото наддаване на тегло може да се случва не само от преяждане, но и поради следните причини:

- Едър плод.
- Многоплодна бременност.
- Оток. Полихидрамнион (многоводие).

Ако до 38-39-та седмица наддаването на тегло спре или дори се стопят 1-1,5 килограма, не трябва да се притеснявате. Това показва, че тялото се подготвя за раждане.

Освен това е важно да се научите как да се претегляте правилно. Претеглянето трябва да се извършва сутрин, след посещение на тоалетната, преди хранене или пиене на вода. Ще бъде полезно да си създадете навик да отбелязвате седмичните си резултати в отделна тетрадка.

Това ще улесни обективната оценка на общата динамика на наддаване на тегло по време на бременността.

Източник: Wday.ru