Автор
Теодор Муховски

4 свещени места на нашата планета, които лекуват душата

Това са места, забулени в мистерия и митове, където всичко е пропито с духа на историята. Там се правят поклонения, пречистват се душите и се случват невероятни неща. Изследователи от цял свят се опитват да отговорят на въпроси, свързани с мистериите на тези места, но отговорите са скрити дълбоко във вековете.

Планина Кайлас

Индусите вярват, че тази планина, намираща се в Тибет, е домът на Бог Шива, а за будистите Кайлас е обителта на Буда. Това място има значение за много религии и затова планината се смята за свещена. Всяка година хиляди поклонници правят обиколка на планината: вярва се, че 52-километровият път пречиства от грехове и води до просветление.

Това е единственият начин да се доближите до планината и да се опитате да пречистите кармата си, тъй като тя има формата на пирамида и се издига на внушителните 6338 м над морското равнище. Само един тибетски монах е успял да достигне върха и това се е случило през XI век. Днес обаче всякакви опити за изкачване на Кайлас се потискат - това е обида за чувствата на вярващите.

Кайлас
Кайлас

Всъщност това е свещена земя: легендите разказват, че в околностите на планината живеят духове и богове, които могат както да помагат, така и да вредят. Дори учени са докладвали за необичайни явления около Кайлас, като например необичайни магнитни полета и невероятни климатични условия.

Мнозина вярват, че тази планина е оста на света, около която се върти Вселената, а върхът ѝ е вратата към Рая. И това не е безпочвено вярване: някои космолози отбелязват, че Кайлас е центърът на света.

Планина Синай

На кръстопътя на древните пътища, в Египет, има планина, която обединява три световни религии: юдаизма, християнството и исляма. Туристи от цял свят идват тук и за това има основателна причина: те искат да видят мястото, където са се случили най-важните събития от библейската история.

Според легендата именно на планината Синай Бог се е открил на Мойсей, така че за християните това е мястото на божественото откровение и един от духовните центрове. Мюсюлманите също вярват, че на това място пророкът е общувал с Бога. За евреите планината е не по-малко важна: според Библията тук Мойсей е получил десетте божи заповеди.

Синай
Синай

Библията описва как планината Синай е била заобиколена от огромен облак и пламъци, когато Мойсей се изкачва на върха ѝ. Съществува и легенда, според която планината била разтърсена от силата на божествения глас. Всичко това са символи на свещеността на мястото и на върховното присъствие.

Така „Пътят на Мойсей“ - популярен сред поклонниците маршрут, който води до върха на планината - започва да придобива свещено значение. Именно по пътя към върха е възможно да се изпита единството на природата, човешкия дух и Бога, защото планината Синай обединява световната история, култура и религия.

Град Варанаси

Той се намира в Индия, на брега на река Ганг и е не само един от най-старите градове в света, но и свещен център за индусите. Според легендата той е основан преди около 5000 години от Шива. Сърцето на града е река Ганг, смятана за небесна река, която е слязла на Земята.

Поклонниците идват тук, за да извършат измиване и да се пречистят от греховете си. От особено значение са гхатите - стъпала, водещи към реката. Най-известният от тях е Маникарника гхат, тъй като там се провеждат ритуали по кремация. Според легендата огънят за изгаряне на телата е предоставен от Шива и той не угасва нито денем, нито нощем.

град Варанаси
град Варанаси

Вярва се, че смъртта в град Варанаси и кремацията на брега на Ганг освобождават душата от цикъла на преражданията. Това бележи завършването на колелото на Сансара и дава на индусите дългоочаквания мокша - освобождаване от страданието и достигане на най-висшето състояние на съществуване. Варанаси се смята за един от седемте свещени града, които даряват мокша. Това е причината, поради която вярващите са привлечени към това свято място: те искат да умрат тук, обединени с вечната си същност.

Планина Тибидабо

Едно от най-популярните места за туристите в Барселона. То привлича хората от цял свят не само със спиращите дъха панорамни гледки, но и с митовете, с които е обгърнат. Първият от тях разказва за свети Епифаний, покровител на планината, който изцелявал местните жители от болести. Те били убедени, че молитвите, отправени към него, ще помогнат в трудни моменти. Много хора наистина вярват, че Тибидабо притежава специална енергия и сила. Тези, които искат да пречистят духа си и да поискат помощ, идват тук и я получават.

Тибидабо
Тибидабо

Друга легенда, известна на жителите на Испания, е свързана с това, че тази планина е била мястото, където дяволът се е опитал да съблазни Исус. Според легендата той показал на пророка всички царства на света и обещал власт над тях в замяна на поклонение. Исус не се поддал на изкушенията му и тогава Тибидабо се превърнал в символ на духовна твърдост.

Той е и символ на надеждата за всички влюбени: има една история за двойка, която била разделена от враждуващи семейства. Те обаче се заклели да се срещнат на върха на Тибидабо, въпреки всички препятствия. В деня на дългоочакваната им среща влюбеният мъж, изпълнен с надежда, изкачил планината, докато любимата му останала долу под натиска на семейството си. Докато я чакал, той прекарал целия ден на върха, молейки се за чудо. И до днес двойки, изпълнени с взаимни чувства един към друг, идват на това място в знак на вяра в любовта, която може да преодолее всяко препятствие.

В кои държави ще ви се обидят, ако дойдете навреме за среща
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Теодор Муховски

В кои държави ще ви се обидят, ако дойдете навреме за среща

Автор Теодор Муховски