Автор
Антония Михайлова

От оцеляване към символика: Как древните хора открили нуждата от носенето на дрехи

Кадър от филма "10 000 пр. н. е."

Кога и защо древните хора са започнали да носят дрехи? Стотиците археологически разкопки не доближиха интересуващите се до точния отговор на този въпрос и ясен отговор няма и до днес. Факт е, че дрехите не са кости и не могат да се съхраняват толкова хиляди години във времето. Археологическите находки и проучвания обаче ни дават някои предположения.

Първи следи

Най-ранните доказателства за облекло датират отпреди около 170 000 години. Както е известно, ДНК анализите показват, че съвременният човек - "хомосапиенс" (мислещ човек), се появява в Африка преди около 200 000 години. Останки от червена охра, датиращи отпреди 100 000 години, за които се смята, че са били използвани за боядисване на дрехи, бяха открити в пещерата Гондолин в Южна Африка. Също така в пещерата Куна в Мароко са намерени фрагменти от животинска кожа (на възраст над 120 000 години), които вероятно някога са били част от дрехи.

Кадър от филма "10 000 пр. н. е."
Кадър от филма "10 000 пр. н. е."

Учените могат само да гадаят какво са носили древните хора въз основа на инструментите, които са използвали за правенето на дрехи. Но със сигурност можем да кажем, че това е било възможно най-примитивното облекло, което можем да си представим. Например пелерина. Известен факт е, че предците ни правели дупка в средата на кожата на животното и я поставяли през главата си, така че топлият материал да покрие по-голямата част от тялото.

Според последните изследвания първите представители на вида "хомосапиенс" са започнали да правят дрехи от животински кожи преди около 120 000 години. Приблизително по същото време човечеството започва да носи обувки. Основните материали, с които първобитните хора си служели за изработването им, са кожа, козина или растения, увити около крака. Последното се доказва от находки и следи от хора, наскоро открити в Южна Африка, силно напомнящи на съвременните сандали.

Кадър от филма "10 000 пр. н. е."
Кадър от филма "10 000 пр. н. е."

Основни причини за носене на дрехи

Основната причина за появата на облеклото, разбира се, била необходимостта от предпазване от студ и вятър. Когато предците ни напуснали Африка, насочвайки се към по-студените райони, те са се нуждаели от допълнителна защита, за да избегнат замръзване по пътя или в съня си. В горещите райони пък облеклото можело да ги предпази от слънчево изгаряне и прегряване.

Друга причина за използването на дрехи, естествено, се основавала на необходимостта от защита срещу ухапвания от насекоми, пренасящи болести. Освен практичната функция на дрехите, облеклото започнало да придобива и социална роля. С течение на времето то се превърнало в средство за изразяване на идентичност, социален статус и принадлежност към определени групи. Появата на по-сложни тъкани и материали допълнително увеличило разнообразието на дрехите и тяхната символична стойност в различни култури.

Еволюция на облеклото

Първите форми на облекло били съвсем простички - парчета животинска кожа, вълна, листа от различни растения. С течение на времето хората се научили да обработват кожата и да шият дрехи с помощта на игли и конци от животински сухожилия. Между другото, най-старите шевни игли, открити от археолозите, са направени преди 40 000 години пр.н.е. А някои от първите тъкани, които предшествениците ни започнали да правят за шиене на дрехи, били ленът и вълната.

С течение на времето се появили нови материали и различни начини за декориране на дрехите. Човечеството бавно усвоявало този занаят. Но това се случило много по-късно - хилядолетия след като древните хора за първи път започнали да намятат животински кожи, подбудени от най-голямото предизвикателство - да оцелеят.

Учени: Повечето хора на планетата притежават ДНК на неандерталци
НОВИНИ
Автор Антония Дамянова

Учени: Повечето хора на планетата притежават ДНК на неандерталци

Автор Антония Дамянова

Всъщност през по-голямата част от съществуването на H. sapiens по земята са се разхождали множество човешки видове. В Африка, откъдето е тръгнал нашият вид, са бродили и Homo heidelbergensis, който е имал голям мозък, и Homo naledi, които пък е бил с малък мозък. В Азия е имало Homo erectus, загадъчна група, наречена денисовци, а по-късно и Homo floresiensis - същество, подобно на "хобит", с малък мозък. От своя страна, набитите и нискочели неандерталци владеели Европа и Западна Азия. Вероятно сме имали още братовчеди, които все още не са открити.

Преди около 40 000 години, според сегашните данни, H. sapiens се е оказал съвсем сам, единственият останал член на някогашното невероятно разнообразно семейство двукраки примати, известни като хоминини. (термините "човек" и "хоминин" се отнасят както за H. sapiens, така и за неговите изчезнали роднини).

Много са неразгаданите мистерии около произхода на човечеството и причината за оцеляването именно на вида H. sapiens. Кой знае, може би в близко бъдеще, по време на следващи разкопки, нещо ново ще бъде извадено на повърхността на земята и вратата на мистерията леко ще се открехне...