Автор
Евелин Попадийна

Предродилната депресия: ето за какво да внимавате

Проявата на сърдечносъдово заболяване при жени до две години след раждане, може да е свързано с депресия по време на бременността им, установи изследване.

Изследването е първото, което проучва връзката между пренаталната депресиям, засягаща около една пета от жените по времена бременността и следродилните сърдечносъдови болести, пише БТА. Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртните случаи, свързани с бременността, в страните с висок стандарт на живот, сочат данни на Американската сърдечна асоциация.

Въпреки че това е първото изследване на връзката между предродилната депресия и сърдечните болести след раждане, отрицателните последици на депресията върху сърдечносъдовото здраве са добре документирани. Вероятно е хората, които да в депресия,  да развият сърдечни болести по-късно в живота си.

"Нужно е да използваме бременността като прозорец към здравето в бъдеще", каза ръководителят на изследването д-р Кристина Акерман-Банкс, асистент по акушерство и гинекология в колежа по медицина Бейлър и Тексаската детска болница в Хюстън.

"Усложненията по време на бременността, включително и пренаталната депресия, въздействат дългосрочно върху сърдечносъдовото здраве. Следродилният период дава възможност за скрининг за сърдечносъдови заболявания, за да се избегнат такива резултати", сподели още тя.

Специалистите са анализирали медицинската информация на повече от 100 000 жени, родили в щата Мейн между 2007 г. и 2019 г.. При страдалите от пренатална депресия е отчетен с 83 на сто по-висок риск от исхемична болест на сърцето в сравнение с жените, които не са били в депресия по време на бременността. При жените преминали през депресия е отчетен 60 на сто повишен риск от сърдечен арест, 61 на сто по-висок риск от кардиомиопатия и 32 на сто риск от хипертония. Тези показатели се повишават с всеки допълнителен рисков фактор – хронични възпаления и стрес.

Д-р Банкс съветва жените, страдали от пренатална депресия, да следят здравето си и да обсъдят с лекарите си как да предотвратят сърдечносъдови заболявания, да се изследват за диабет тип 2, за нива на холестерол. Както и да спрат цигарите, да се хранят здравословно и да тренират.

5 начина да избегнем есенната депресия без психолог
ЗДРАВЕ
Автор Антония Михайлова

5 начина да избегнем есенната депресия без психолог

Автор Антония Михайлова