Автор
Теодор Муховски

Защо е трудно да си вземете душ, когато сте в депресия?

Психиатри отговарят на въпроса защо грижата за себе си по време на депресия е трудна и защо не е нужно да се обвинявате за това.

Ако сте в депресия, знаете колко е трудно да вършите ежедневните си задачи. Готвенето, почистването, общуването, къпането, миенето на зъбите - всички тези неща предизвикват трудности. Понякога можем да се накараме да извършим познат набор от дейности, а понякога - не.

„Трудностите с обгрижването и хигиената са особено често срещани при депресия. Но тъй като неподдържането често се свързва с мързел, хората с депресия може да се страхуват да обсъждат симптомите си с лекаря си. А този срам, съчетан с ниското самочувствие, причинено от липсата на хигиена, може допълнително да изостри симптомите на депресията", отбелязва д-р Линдзи Стендън, психиатър и професор по медицина в университета "Джон Хопкинс".

Ако ви е трудно да си вземете душ или познавате някой, който изпитва затруднения в това отношение, важно е да бъдете търпеливи към себе си или към другите.

Защо точно вземането на душ при депресия е особено трудно?

Част от причината е, че поддържането на хигиена - като миенето на зъбите и миенето на ръцете - изисква енергия, а често срещан симптом на депресията е умората.

"Дори да искате да си вземете душ, може да нямате сили да го направите", казва Кристин Джъд, психотерапевт и социален работник в областта на психичното здраве от Австралия.

Вземането на душ при някои хора може да се окаже особено трудно, защото процесът включва няколко стъпки.

"Ако го разделите на етапи, ще се окаже, че къпането всъщност включва много стъпки", казва д-р Патрик Бигаут, психиатър в клиниката "Майо". – Взимането на душ може да включва събличане, пускане на водата, измиване със сапун, измиване на косата, бръснене, изплакване, избърсване и избор на дрехи."

Човек в нормално състояние дори не забелязва стъпките, той ги прави последователно и безпроблемно. Но за депресирания човек същият процес може да бъде невероятно труден и всяко следващо действие да предизвиква все по-големи затруднения.

Освен това депресираният човек често има мисли от рода на: "Не заслужавам да бъда чист"; "Ако нищо няма значение, защо да се опитвам?".

И точно по този начин невъзможността да си вземе душ може да затвърди убеждението на човека, че не е способен на нищо. Така човек попада в порочен кръг, в който лошата хигиена всъщност изостря основните симптоми, които са му попречили да се изкъпе.

Как можете да улесните вземането на душ?

Ако намирате вземането на душ за трудно, помнете, че това е нормално.

Бихме ли принудили човек в състояние на физическо заболяване да си вземе душ. Например, при висока температура? Едва ли. Същото е и при депресивното състояние. Трябва да приемете, че депресията е болест. Да не се грижите за себе си през този период е нормално.

Правилото за поставяне на по-малки цели работи и тук. Опитайте се за начало да се къпете веднъж седмично, вместо всеки ден, или опитайте просто да стоите под душа няколко минути, дори и да не измивате тялото си в този процес.

"Можете също така да опитате да разделите процеса на по-малки стъпки", съветва Бигават. Кажете си първо да пуснете водата, след това да поставите единия си крак под душа, после другия и т.н. Тези по-малки стъпки могат да изглеждат по-лесни за мозъка.

"Спомнете си кога вземането на душ е било по-лесно и се опитайте да повторите това преживяване", предлага д-р Бигаут. Можете също така да определите награда за постигането на целта си. Например, да гледате любимото си телевизионно предаване.

И не се притеснявайте да поискате помощ. След тежка операция няма ли да е лошо някой от близките ви да измие косата ви? Същите правила важат и при депресия. В момента нямате енергия, трябва ви време, за да се възстановите - това е нормално.

6 неочаквани неща, които крадат женската ви енергия
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Михайлова

6 неочаквани неща, които крадат женската ви енергия

Автор Антония Михайлова