Автор
Елена Ангелова

Бебето хълца в утробата - вижте защо

Много жени се срещат с момента на "двете линии" - положителен резултат от теста за бременност. Това е времето, когато жената научава за новата си позиция. Така започва най-тревожният период в живота ѝ.

Сега цялото внимание е насочено към чудото, което се развива в нея. Тялото на жената преминава през много промени и всеки нов симптом предизвиква интерес. За съжаление, понякога - безпокойство и нервност.

Когато бременността достигне средата, а понякога дори до 39 седмици, могат да се появят странни усещания за движения, които не приличат на обичайните ритници на бебето. Тези усещания могат да бъдат различни и описани по различни начини: ритмично потрепване, еднакви тремори, тиктакане, монотонно почукване, пулсация, спазми или потрепвания на корема, вибрации.

Само опитни майки могат веднага да разберат, че това са бебешки хълцания

Хълцането може да продължи до 1 час и да се появи както през деня, така и през нощта. Но не се притеснявайте, ако никога не усетите хълцането на вашето бебе през цялата бременност. Лекарите казват, че жените усещат средно само около 10% от всички движения на бебето. Ако тези усещания ви притесняват, важно е да знаете причините за тях. В крайна сметка, спокойното състояние на жената през този период е много важно за здравето на детето.

Какво казват лекарите

Хълцането на плода в утробата е нормален физиологичен процес, причинен от развитието на дихателната система на бебето. Лекарите обясняват, че хълцането на плода може да възникне поради влиянието на различни фактори върху него, като промени в положението на матката, движенията на майката или звуци отвън. Този процес не крие риск за здравето на детето и е част от нормалното му развитие. Важно е да запомните, че хълцането на плода в утробата е естествено явление, което показва функционирането на дихателната му система и не изисква медицинска намеса.

Защо се случва това?

Все още няма ясен отговор на този въпрос. Експертите обаче са съгласни с едно: хълцането на детето не му причинява болка или дискомфорт, така че това състояние се счита за нормално.

Сега нека да разгледаме няколко предположения за причините за хълцането на бебетата в утробата.

Как стресът по време на бременността се отразява на вашето бебе
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Как стресът по време на бременността се отразява на вашето бебе

Автор Елена Ангелова

Доброволно поглъщане на амниотична течност

Бебето постоянно поглъща околоплодната течност около него, която след това се отделя с урината. Предполага се, че плодът поглъща твърде много течност и хълцането му помага да се отървете от излишъка.

Чуждите преживявания

Хората отдавна се интересуват от въпроса защо детето хълца в утробата. Някои смятат, че това се случва поради преяждането на майката с определени храни, които предизвикват този рефлекс у детето. Други твърдят, че хълцането в утробата е свързано с развитието на дихателната система на бебето. Научното обяснение е, че хълцането на плода е нормален физиологичен процес, който помага за тренирането на дихателните му мускули. Така или иначе, хълцането в утробата е поредният удивителен феномен, който подготвя бебето за света извън утробата на майката.

Тренировка за самостоятелно дишане и преглъщане

Хълцането може да е знак, че тялото на бебето се подготвя за бъдещето сучене от майчината гърда, че се учи да диша. Това е полезно условие, тъй като след раждането на детето ще му бъде по-лесно да диша и да поеме първия си дъх през устата. Също така ще помогне за развитието на рефлекса за преглъщане, за получаване на храна от гърдите на майката под формата на кърма.

Понякога хълцането при бебето може да бъде свързано с диетата на майката. След ядене на определени храни в големи количества, особено сладкиши, детето започва да хълца. Това е така, защото бебето харесва сладкия вкус и поглъща повече околоплодна течност. Хълцането помага то да се отървете от излишната течност.

Кислородно гладуване (фетална хипоксия)

Най-сериозната причина, която специалистите посочват може да е липсата на кислород за плода. Това може да доведе до различни проблеми в развитието му. Хълцането обаче не винаги е свързано с кислороден глад. Въпреки че това е възможно, бъдещите майки не трябва да поставят такава диагноза само въз основа на честото хълцане на детето им. Също така е важно да се следи честотата на движенията на бебето в утробата и интензивността на неговите ритници. Често децата, които хълцат в утробата, се раждат здрави.

Как можете да се уверите, че всичко е наред?

Всъщност хълцането при детето е естествен процес, който не му вреди и не е признак за отклонение в развитието. В рамките на нормалното детето може да хълца не повече от 4 пъти на ден за кратко време, докато майката няма други причини за безпокойство, а плодът остава активен, независимо от наличието на хълцане. Ако все още не сте сигурни и се притеснявате, струва си да обсъдите опасенията си с Вашия лекар. Това ще му позволи да провери подозренията ви и ще ви помогне да запазите спокойствие. Вашият лекар може да Ви предпише допълнителни изследвания:

Ултразвуково изследване с доплерометрия - това ще определи състоянието на кръвния поток в съдовете на плацентата. При ниски нива може да има голяма вероятност от хипоксия (ако по време на анализа бебето започне да хълца, ще можете да го чуете);

CTG (кардиотокография) е измерване на сърдечната честота (HR) на бебето и тонуса на матката. При високи нива може да е възможна и хипоксия.

Какво може да се направи?

Ако хипоксията не се потвърди, но детето продължава да хълца и това причинява дискомфорт на майката, можете да опитате следните препоръки: Излезте навън в парк, далеч от магистрали. Променете позицията на тялото (обърнете се на другата страна или назад, заемете коляно-лакътна позиция). Намалете приема на сладки храни, за да намалите реакцията на хълцане на вашето бебе.

Потупайте нежно корема си, помолете детето си да се успокои, изпейте му песен и т.н. Възможно е това да доведе до желания резултат, но е възможно и да не доведе. В този случай ще трябва да го приемете като неизбежно. И не забравяйте, че хълцането е следствие от факта, че плодът вече е доста развит и централната му нервна система (ЦНС) вече е оформена.

Полезни съвети

СЪВЕТ №1. Опитайте се да създадете спокойна и комфортна среда около бременната жена, за да намалите стреса и напрежението. Това може да помогне за намаляване на хълцането на бебето в утробата.

СЪВЕТ №2. Избягвайте преяждането и приемането на тежки храни преди лягане, тъй като това може да допринесе за появата на хълцане при бебето в утробата.

Източник: www.brs-clinic.com