Автор
Теодор Муховски

Бебе се роди в самолет, авиокомпанията направи трогателен жест

Да се родиш в самолет е изключителна рядкост, но въпреки това се случва. Жителката на Камерун е щастливка, защото на борда на самолета съвсем случайно пътувал лекар, който помогнал за успешното ѝ раждане. След щастливото събитие авиокомпания EgyptAir решила да подари на новороденото безплатно доживотно пътуване по техните направления.

Бебето се родило по време на полет MS887 на EgyptAir, който пътуваше от Кайро до Дуала, Камерун. След успешното раждане екипажът оказвал първа помощ както на майката, така и на новороденото.

Самолетът направил аварийно кацане на международното летище Куфра в Либия, където местните власти помогнали за прехвърлянето им в болница Куфра за лечение.

Ражданията по време на полет са рядко, но не и невъзможно явление. Въпреки че авиооператорите и медицинските експерти съветват бременните жени да избягват пътуване със самолет след определен етап от бременността, понякога се случва жени да родят на борда на летателни апарати. Тези ситуации изискват бързи реакции както от екипажа, така и от пътниците.

Първият и основен въпрос при подобни случаи е безопасността както на майката, така и на бебето. Самолетите обикновено не са оборудвани със специализирана медицинска техника за раждания, а екипажът не винаги има медицинска подготовка, свързана с акушерство. Въпреки това, по време на полет често има поне един лекар или медицинска сестра сред пътниците, които могат да помогнат в подобна извънредна ситуация.

Авиокомпаниите имат определени политики, свързани с пътуването на бременни жени. Обикновено след 36-та седмица от бременността не се препоръчва летене, а при някои компании това е напълно забранено. До този етап, ако жената желае да пътува, тя трябва да предостави медицинско удостоверение, потвърждаващо, че е годна за полет. Тези мерки целят да намалят риска от раждане по време на полета, тъй като налягането и продължителността на пътуването могат да предизвикат усложнения.

Ако все пак бебето реши да се появи на бял свят по време на полет, екипажът и пътниците трябва да действат бързо и координирано. На първо място, пилотът може да реши да направи извънредно кацане, за да гарантира по-бърз достъп до медицинска помощ. В случаи, когато това не е възможно или реалистично, екипажът предоставя необходимата помощ с наличните средства – например кислород, стерилни ръкавици и одеяла.

Една от интересните теми около ражданията по време на полет е въпросът за гражданството на бебето. Обикновено детето придобива гражданството на държавата, в която е регистрирана авиокомпанията, или на страната, над която е летял самолетът в момента на раждането. В някои случаи това може да доведе до двойно или тройно гражданство.

Документално, ражданията по време на полет създават допълнителни трудности, защото актовете за раждане трябва да се издадат на база на информацията, предоставена от пилота и екипажа, които не са медицински лица.

Макар и редки, тези случаи подчертават необходимостта от добра организация, бързи решения и сътрудничество на всички на борда, за да се гарантира безопасността на новороденото и неговата майка.

Това са храните и напитките, които стюардесите отказват да консумират по време на полет
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Теодор Муховски

Това са храните и напитките, които стюардесите отказват да консумират по време на полет

Автор Теодор Муховски