Автор
Кристина Кирова

Проклятието на Хемингуей: Трагичната съдба на внучката на писателя и най-красивият супермодел на 70-те

В рода на великия писател Ърнест Хемингуей има един ужасяващ феномен - всички животи приключват със самоубийство. Именно заради това съществува и понятието "Проклятието на Хемингуей". Всичко започва още със самоубийството на д-р Кларънс Хемингуей - бащата на писателя, който привидно е бил щастливо женен и в топли отношения с децата си. Никой така и не разбрал защо е отнел живота си. Но е факт, че животът на Ърнест завършва по същия трагичен и необясним начин. Макар и от втория път, той успява. Първият опит за самоубийство на Хемингуей е предотвратен от съпругата му, която след това настоява той да влезе в клиника, но уви - само два дни след като е изписан, Ърнест се застрелва. И този път опитът е успешен.

View post on Instagram
 

Братът и сестрата на писателя също загубили смисъла в дните си. Урсула страдала от най-коварната болест - рак, а също и от тежка депресия. Лестър от своя страна научава, че предстои да му бъде ампутиран единият крак. И двамата отнемат живота си.

Проклятието Хемингуей застиганло дори внучката на писателя - изумително хубавата Марго, която е един от най-красивите супермодели на 70-те.

Макар и родовото проклятие на Хемингуей да няма научно обяснение, със сигурност има много общо с волята на съдбата, която отрежда много трудно детство за всеки от членовете на фамилията. Според мемоарите на сестрата на Марго - Мерил Хемингуей, всички са жертви на семейни скандали, довели до тежки депресивни състояния. Но ето как протече животът на изумителната красавица Марго:

View post on Instagram
 

Марго Хемингуей се ражда в Портланд, Орегон на 16-и февруари, 1954 г. Семейството ѝ постоянно пътува и живее първо в Куба, след това в Сан Франциско, а накрая и в Айдахо, където е фермата на знаменития ѝ дядо.

Дните ѝ като дете не били лесни - към токсичната семейна атмосфера, в която израства, по-късно се прибавя страданието ѝ от булимия, епилепсия, дислексия и стига дори до алкохолна зависимост. Но цялото това нещастие било невидимо за света, защото всичко е засенчено от неповторимата ѝ красота. Тя започва да работи още на 16-годишна възраст в малка фирма за връзки с обществеността на непълен работен ден. Но след една командировка до Ню Йорк, Марго среща големия шанс за щастлив живот в лицето на предприемача Ерол Уестън, който по-късно става и нейн мениджър и тя не се завръща повече у дома. Двамата започват връзка, Хемингуей се премества да живее при него. Така започва и кариерата ѝ на модел.

В рамките на само една година, Ерол запознава Марго с "правилните" хора и тя се превръща в истинска звезда, изгрява на кориците на най-легендарните модни списания в света. Богатството също не закъснява, защото съвсем скоро тя започва да получава милиони, за да се снима в реклами и като цяло - да застане пред обектива с цялата си естествена красота, в която трябва да признаем, че се крие нещо много повече от едни правилни и нежни черти. Крие се истинско духовно обаяние и някаква прелестна мистерия...

View post on Instagram
 

Докато не започват провалите...

Марго решава да опита в киното. Получава роля в "Червило", но уви - критиците не са възхитени и въпреки опитите тя да бъде наложена и като актриса, не са възнаградени с успехи. За разлика от сестра ѝ Мерил, която продължава пътя си именно в тази посока.

Дали заради провала в киното, или по други причини - Марго започва пътя си надолу с помощта на наркотици и алкохол. В големи количества и твърде рано. Заедно с всичко останало, бракът ѝ с Ерол също върви надолу, приключва. Но тя, разбира се, не остава сама за дълго и още през 1979 г. се омъжва за кинорежисьора Бернард Фуше. Това обаче изобщо не спира пътят на Марго към...края. От психотропните вещества, които взима, външността ѝ започва да се променя, агенциите отказват да работят с нея, лека по лека всичко просто спира.

Следва втори развод. Контузия по време на ски. Внезапно напълняване. И пак. Булимия. Марго вече не може да си намери работа, а дълговете ѝ само растат. Вече нищо не ѝ носи нито слава, нито пари. Изглежда и щастие.

View post on Instagram
 

И идва последното духовно пробуждане

През последните години от живота си Марго Хемингуей започва да се пробужда духовно - от време на време. Редуват се периоди на сривове и възстановяване, рехабилитация. Става социално активна, интересува се от изобразително изкуство, дори пътува до Индия в очакване на просветление, но се завръща разочарована, защото семейството ѝ се обръща публично срещу нея.

Всичко приключва на 1-ви юли 1996 г. Точно ден преди да се навършат 35 г. от самоубийството на дядо ѝ. Тя взима смъртоносна доза лекарства. И успява.

Марго Хемингуей завършва живота си по собствена воля - точно както и Ърнест, както д-р Кларънс, както леля си и чичо си. Красавицата и супермодел на 70-те е погребана в семейното гробище в Кечъм.