Автор
Евелин Попадийна

Родители на ученици: Никога не правете тези грешки, ако искате детето ви да има успех

Всеки родител на първокласник мечтае той да ходи на училище с радост, да пише домашните си и да трупа нови знания с лекота. За да постигнат тази мечта, родителите започват усилена подготовка.

Доста често обаче се случва, в желанието си да помогнат на децата си, да постигнат точно обратното – внушават страх на детето или обезсърчават малчугана за учене. Днес ще ви представим какви грешки, според психолозите, допуска почти всеки родител, подготвяйки детето за училище.

Страх
Училището е важен етап от живота на човек, но не бива да драматизирате. Детето трябва да го възприема като нов опит и възможност да придобие нови знания, а не като тежко изпитание.

Завишени изисквания
Прекалено високите изисквания към детето могат да му причинят стрес, ако не успее да постигне желания резултат. Не изисквайте да е най-добрият по всеки предмет, все пак децата не са машини. Обичайте ги, без значение какви са успехите им в училище.

Похвала
В училище децата се учат на нови неща и откриват нови таланти в себе си. Доста родители са прекалено заети или са фокусирани върху крайния резултат, че не могат да похвалят детето за малките победи. По този начин детето се затваря в себе си и е възможно никога да не разкрие своя потенциал.

Прехвърляне на опит
Дайте възможност на детето да направи собствен избор и да определи само приоритетите си. Човек се учи дори от грешките си! И това, че вие също сте били в училище, не означава, че знаете всичко.

Домашни
Да, не са любими на децата, но не обвързвайте домашните с наказание, което прилагате, когато детето е направило някаква пакост. По този начин ще формира неправилен образ, който в бъдеще може да навреди на учебния процес.

Допълнителни занимания
Забравете за идеята да направите детето гений. Не го принуждавайте да зубри в свободното му време. Прекомерното натоварване води до проблеми с паметта, вниманието и комуникацията. Децата имат нужда и от почивка.

Време
Различните дисциплини отнемат различно време за усвояване. Ако вие сте успели да научите нещо за няколко урока, то това не означава, че и детето ви трябва да го направи. Има хора, които са добри в математиката, но и такива, които са по-добри с езиците, не случайно в света има различни професии.

Всеки човек е индивидуален, затова не оказвайте натиск върху детето и не внасяйте излишен стрес в живота му.

Зимата наближава: Ето как да повишите имунитета на децата
МАМА И ДЕТЕ
Автор Веселина Петрова

Зимата наближава: Ето как да повишите имунитета на децата

Автор Веселина Петрова