Автор
Антония Михайлова

Поколението Бърнаут: Защо милениалите са в постоянен стрес и как да възвърнат баланса си

Милениалите са хора, които са се заели да постигнат безпрецедентни висоти, професионално, лично и във всичко останало, познато на човечеството. Защо се случва това? Възможно ли е изобщо да спрете, да издишате и да започнете да живеете за собственото си удоволствие? Нека разберем сега.

Преследване на идеала

Милениалите живеят в свят, в който супер-успехът и супер-производителността са се превърнали в основни цели на живота. Броят на работните часове се простира до безкрайност, както и редовно поставените срокове и това вече не учудва никого. В такива реалности същият осемчасов сън и четенето на книга, преди да се потопите в света на сънищата, се превръщат в истински лукс, а стресът и прегарянето са нашите неизменни пътници.

Да се ​​сложи край на този начин на живот е трудно, но е възможно. Вячеслав Дубинин, доктор на биологичните науки и професор от катедрата по физиология на човека и животните на Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", споделя основните правила, които ще ви позволят да излезете от надпреварата и да изпитате вкуса на живота.

Почивка, а не имитация на такава

Под постоянен натиск много милениали търсят утеха в уелнес практиките. Спортът, йогата и медитацията се превръщат не просто в модни тенденции, а в жизненоважна необходимост. При това е важно не просто да ходите на фитнес, а да се възстановите психически и да поддържате вътрешен баланс. Лек сутрешен джогинг в парка, уроци по йога, медитация или просто прекарване на време сред природата е чудесен начин да се справите с натрупания стрес.

Но помнете: горните практики не трябва да се превръщат в ново средство за самоутвърждаване. По-добре изберете занимания, които носят радост и релакс, а не мотивиращи за друго, вече спортно постижение.

Информационен детокс

Съвременният свят е пренаситен с информация, така че милениалите често се оказват в неговия капан, обсебени от желанието винаги да бъдат в крак с всички най-нови тенденции и новини. Но това желание да сме в крак с дневния ред, за съжаление, води до безпокойство и емоционално претоварване. За да избегнете това, трябва да се научите да филтрирате информацията и да се фокусирате върху наистина значими източници.

Има само един съвет: ограничете използването на социални мрежи и месинджъри, дорете се само и единствено на наистина необходимите и интересни общности и канали. По този начин е по-вероятно да запазите вътрешния си мир.

Отказ от свръхотговорност

Милениалите са изправени пред високо ниво на отговорност, докато изграждат кариера, докато отглеждат деца. Представителите на това поколение се стремят да бъдат идеални родители, затова се опитват да прекарват възможно най-много време с любимите си наследници. В същото време те се тревожат за професионалните си постижения и финансовата си независимост.

Ако сте в тази ситуация, направете си услуга и разбийте системата. Не се опитвайте да бъдете най-добрата майка и най-добрият служител едновременно. И се наслаждавайте на процеса, без да се фокусирате върху резултата.

Специалистите са категорични: Тази безопасна натурална формула елиминира усещанията за безпокойство, стрес и “бърнаут“
ЗДРАВЕ
Автор Woman.bg

Специалистите са категорични: Тази безопасна натурална формула елиминира усещанията за безпокойство, стрес и “бърнаут“

Автор Woman.bg

Баланс между работа и възстановяване

За поддържане на здравето и енергията е важен балансът между активност и възстановяване. Хроничният стрес, причинен от постоянната заетост и високите очаквания, се отразява негативно на нашето физическо и психическо благополучие. Изследванията показват, че продължителният стрес води до различни заболявания – от нарушения на съня до сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система.

За да се справим с този проблем, е важно да се научим да отделяме време за почивка. Техники за релаксация, като медитация и дълбоко дишане, помагат за намаляване на напрежението. Физическата активност, като разходки или йога, също играе ключова роля. Освен това, сънят трябва да бъде приоритет – поне 7-8 часа на нощ. Организирането на задачите и правилното разпределение на времето намалява стреса. Търсенето на подкрепа от близки или специалисти също може да помогне за по-ефективно справяне с ежедневните предизвикателства.