Автор
Елена Ангелова

Що е то любовен бърнаут: Изкуството да казваш "Не"

Това е моментът, в който не искате нищо. По време на самата връзка или след раздялата.

По правило това се случва, ако сте се опитали да изградите отношения на всяка цена. Когато сте пренебрегвали желанията си, когато сте отстъпвали много в ущърб на вашите интереси. Когато връзката е била по-ценна от вашето собствено благополучие.

Ето така пристига умората


Но това е за добро. Ти си жив човек и имаш право ДА НЕ ИСКАШ: да не искаш да търпиш, да не искаш да се срещаш, да не искаш да разбираш и обясняваш, да не искаш да продължиш, да не искаш да виждаш и чуваш.

Имате нужда от място, където можете да се възстановите. Имате нужда от време, за да вземете информирани решения. Нуждаете се от място, където мислите и желанията на други хора няма да ви завладеят. Имате право на личен живот и възможност да бъдете със себе си. Това е най-доброто нещо, което можете да направите, ако сте уморени от любов.

В какво се изразява тази умора?

- Не искате да мислите за нови връзки. Не искате отново да започвате запознанство и сближаване.
- Спирате да вярвате в любовта. Решавате да използвате противоположния пол.
- Не сте готови да отворите душата си и не искате да проникнете в душата на друг.
- Мислите, че най-много можете да получите от партньора си секс, а всичко останало можете сами да си дадете.
- Ядосвате се активно или пасивно на предишния си партньор и лошите спомени са все още живи.
- По-добре сте си сами, отколкото в друг контакт.
- Уморени сте от срещи и смятате това време за пропиляно.
- Сигурни сте, че има по-важни неща от отношенията между хората.

Какво трябва да направите, ако сте в едно от тези състояния?

Не бързайте, но и не оставайте дълго в тези състояния. Ядосвайте се, ако искате да се ядосвате. Бъдете сами, ако трябва. Не ходете на срещи, ако няма радост и удоволствие от това. Правете други неща, които трябва да се правят - грижете се за близки, печелете пари, израствайте професионално, развивайте личността си.

Ако няма интерес отвън, обърнете го навътре в себе си. Изследвайте чувствата си. Помислете и преосмислете случилото се. Направете си заключения за това какво във връзката ви е било от полза, какво ви е дало, какво сте научили и кои сте станали в тази връзка.

Много е важно да разберете какво ново сте открили в себе си. Всеки опит е от вас и за вас. Научавате се да живеете и се учите да бъдете във връзка.

Всъщност, учите се да обичате. Затова любовното прегаряне трябва да се възприема като смяна на уроците – това е моментът да разберете какво точно е минало и да си дадете почивка преди следващото преживяване.

Източник: econet