Автор
Евелин Попадийна

Да, летният бърнаут съществува: 3 начина да се спасите от него

Когато чуем думата „лято“, всички си представяме плаж, море и парти. Лятото е време за вълнуващи пътешествия в страната и чужбина, сватби, кръщенета, коктейли с приятели. Да, но огромна част от нас продължават да работят и през летните дни.

Гергана Радович, холистичен терапевт и специалист по съня, обяснява: „През годините забелязвам тенденция, че за много успешни професионалисти и мениджъри лятото не означава почивка. Доста от тях изпитват летен бърнаут, чувстват се разсеяни, претоварени и демотивирани“.

Това е така, защото след усърдна работа през есента, зимата и пролетта, през лятото искаме да забравим за всички отговорности и да си починем, но нека не забравяме, че не всички можем да си го позволим. С покачването на температурите, нараства и нуждата за намиране на баланс между професионалния и личния живот, което създава допълнително напрежение. Трябва да присъстваме на по-голям брой социални и семейни събития, и в същото време да поддържаме да сме на ниво, когато вършим работните си задължения.

Точно затова днес ви представяме три начина, които ще ви помогнат да избегнете лятното претоварване:

„Недостъпни часове“
Определете си „недостъпни часове“, дори два пъти на ден. Може да са вечер след 19:00 и сутрин преди 8:00. Оставете телефона настрана и забравете за служебния мейл, медитирайте, четете книга, наслаждавайте се на кафето сутрин и виното вечер, оставете това време за себе си и правете нещо, което ви прави щастливи.

Не претрупвайте графика си
Това важи както за професионалните ангажименти, така и за личните. Ако се налага да сте на няколко места едно след друго, то опитайте се да приоритизирате задачите си. Научете се да отказвате, поставете граници и ще сте много по-спокойни.

Какво да НЕ правите
Отстранете част от стресовите фактори, като си направите списък със задачи, които да НЕ изпълнявате. Помислете кои ангажименти могат да почакат или да прехвърлите на някой друг. Най-важно е да си отговорите на въпросите: "Има ли някой, на когото мога да делегирам тази задача?; Това може ли да почака?". Тези задачи ще ви помогнат да намалите натоварването си.

Не забравяйте, че трябва да сте много внимателни през лятото, за да не „прегорите“ и в крайна сметка да не можете да свършите нито една задача.

Спрете да работите по 8 часа на ден - това е опасно
ЗДРАВЕ
Автор Антония Дамянова

Спрете да работите по 8 часа на ден - това е опасно

Автор Антония Дамянова