Автор
Ева Григорова

Фатална грешка довела до гибелта на изчезналата в София Биляна

Млада майка на две деца изчезва, а само ден след като близките ѝ я обявяват за издирване, тялото ѝ е намерено безжизнено. По първоначални данни няма следи от физическо насилие. Роднините ѝ споделят, че жената е страдала от паник атаки и следродилна депресия – тежки състояния, които често остават подценени.

Колко сериозни са тези състояния и как могат да бъдат предотвратени?

Темата беше обсъдена в ефира на Нова телевизия от психиатъра д-р Анета Аничкина. Според нея семейството правилно е потърсило консултация със специалист, но не е трябвало да позволи на жената да остане без надзор и да изчезне.

Как да разпознаем следродилната депресия
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Как да разпознаем следродилната депресия

Автор Woman.bg

"Следродилната депресия е сериозна психична болест на мозъка. Има невротични реакции на дезаптация след раждане. Те са краткотрайни - 20-30 дни. Докато тече бременността, настъпват сериозни ендокринни проблеми. След раждането има много рязка промяна в нивото на хормони - едни спират да се синтезират, а други бързо нарастват като концентрация. Тази промяна се отразява и върху мозъка, който трябва да има готовност да реагира на новата ситуация, това е свързано с личностното развитие”, разкрива експертът.

Тази бърза хормонална промяна влияе директно на мозъка, който трябва да се адаптира към новите условия и изисквания, свързани с майчинството и личностното развитие.

Търсенето приключва с трагедия: Изчезналата Биляна Петрова открита мъртва в центъра на София
НОВИНИ
Автор Ива Петрова

Търсенето приключва с трагедия: Изчезналата Биляна Петрова открита мъртва в центъра на София

Автор Ива Петрова

Според д-р Аничкина решението на жената да сложи край на живота си може да е било както обмислено, така и взето спонтанно, като реакция на силната психическа нестабилност.

Медикът отбелязва още, че антидепресантите могат да бъдат ефективно средство за лечение на следродилната депресия, но е важно те да бъдат предписвани и следени от специалист. При пациенти с повишен риск от самоубийство е от ключово значение те да не бъдат оставяни без наблюдение у дома.

Случаят се заплита: Полиция и доброволци търсят изчезналата Биляна (подробности)
НОВИНИ
Автор Веселина Петрова

Случаят се заплита: Полиция и доброволци търсят изчезналата Биляна (подробности)

Автор Веселина Петрова

"Промяната, която близките улавят, трябва да е повод за медицинска консултация. Съпротива да се потърси медицинска помощ има, когато има и срам, но това се преодолява с образование. Децата трябва да знаят, че психиката боледува. Антидепресантите могат да лекуват депресията, но специалист трябва да прецени кога да ги изпише. Ако пациентът има суицидна готовност, той не бива да остава сам вкъщи, а да бъде под наблюдение", ракрива д-р Аничкина.

Припомняме, че въпреки усилията, Биляна да бъде открита, тялото й бе намерено в двора на Румънската православна църква на ул. „Княз Борис I“ 152, зад Халите. Именно в този район бе изчезнала младата жена.