Кой от нас, когато види пликче с чипс, лъскавo от мазнината, е отговарял с любезен отказ: „Благодаря, не съм гладен“? За съжаление, храненето, когато тялото не се нуждае физически от него, не само води до неприятно усещане за тежест, но и е изпълнено и с опасни последици за здравето.
В скорошно проучване 45 студенти са помолени да оценят глада си, преди да приемат храна с високо съдържание на въглехидрати. За въглехидратите е известно, че причиняват скок на кръвната захар. След това, след хранене, нивата на кръвната захар на участниците в изследването се измерват през редовни интервали.
)
В резултат на това проучване е установено, че нивата на кръвната захар на студентите, които не изпитват глад преди хранене, са по-високи от тези, които изпитват умерен глад. Авторът на изследването Дейвид Гал, доцент в Университета на Илинойс в Чикаго, казва:
„Когато не сме гладни, телата ни не са готови да обработват и абсорбират хранителни вещества. Когато сме гладни, ние сме по-възприемчиви, което означава, че сме физиологично готови да абсорбираме хранителни вещества, включително глюкозата. Един скок на кръвната захар няма да ви убие. Но ако такива пикове се повтарят отново и отново за дълго време, средното ниво на кръвната захар може да остане повишено“.
Нивата на глюкозата се определят с помощта на тест A1C (кръвен тест за гликохемоглобин). (Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания на САЩ стойност под 5,7% се счита за нормална.)
„Ако продължавате да имате тези пикове в нивата на глюкозата, в крайна сметка вашият среден хемоглобин A1C ще се повиши“, обяснява преподавателят по диабет Тами Рос в раздела за въпроси и отговори на Everyday Health от 2013 г. „Известно е, че хората с повишени нива на хемоглобин A1C имат повишен риск от усложнения, като сърдечно-съдови заболявания, с течение на времето.“
)
Защо имаме такава нужда от хапване без да сме гладни?
В „модерния потребителски климат“, както се изразява Дейвид Гал, ние сме „постоянно заобиколени от информация за храна“. Храни, които стимулират мозъчните рецептори да произвеждат удоволствие - като хамбургери, пица и шоколад - са лесно достъпни в ресторанти, хранителни магазини и супермаркети. Дори когато не ядем, телевизията или социалните мрежи постоянно ни напомнят за тази храни. В резултат на това искаме да ядем, независимо дали сме гладни или не.
Според друго проучване има още една причина, поради която често продължаваме да ядем, въпреки че вече не сме гладни. Изследователи от Тексаския университет в Остин откриха, че сме склонни да възприемаме „здравословните“ храни като по-малко засищащи, така че в крайна сметка ядем повече, отколкото всъщност имаме нужда.
За да предотвратите преяждането Дейвид Гал препоръчва да игнорирате външните стимули, като например наличието на шоколадови блокчета, които лесно се купуват направо в магазина за хранителни стоки. А вместо това да слушате вътрешните сигнали от тялото.
„Ядем през цялото време, не защото сме гладни, а защото виждаме нещо, което изглежда вкусно“, казва Дейвид Гал. „Ядем почти автоматично, просто защото храната е пред нас.“
Дейвид Гал съветва да "погледнете на храненето от гледна точка на интуицията - колко наистина сте гладни." „И да спрете да ядете“, казва той, „когато вече не сте гладни.“
Източник: econet