Автор
Елена Ангелова

15 топ съвета как никога повече да не преяждате

Поне веднъж в живота си всеки от нас се е сблъсквал с безсмислено хранене. Тогава се опитваме да „изядем“ собствените си емоции, вместо да задоволим глада си.

Добре е, ако се случи само веднъж. Но какво да правим, когато това стане норма? Ето 15 лесни и ефикасни съвета, които ще ви помогнат да се справите с емоционалното хранене и да развиете нови, здравословни навици.

Как да спрем безсмисленото ядене?

1. Колко често сме дояждали последната хапка в чиниите си, дори и вече да сме сити. Оказва се, че желанието да завършим дадена задача влияе и на хранителното ни поведение. Трудно ни е да спрем, докато не видим напълно чиста чиния. Какво трябва да направите? Просто опитайте да оставяте малко храна в чинията си поне веднъж. Ако това не помогне, оставете толкова незначително парче, че да не се свързва с пълна лъжица или вилица.

2. Първите няколко хапки са най-вкусните. Ето защо, ако сте много гладни, просто намалете порциите си, за да не погълнете повече от необходимото. Ако вечеряте в заведение, тогава още преди да ви донесат храната, помолете сервитьора да опакова половината от ястието за вкъщи. Така ще ви е по-лесно да устоите на изяждането на цялата порция. Когато сте вкъщи, поставете ресторантската храна в хладилника на най-недостъпното място. Така че да ви бъде трудно да стигнете до нея. Цялата идея е, че ако не виждаме храната, няма да мислим за нея.

3. Сложете в чинията си толкова храна, колкото ядете обикновено. Извадете ⅕ от ястието и го заменете със зеленчуци. Номерът е стар, но проверен.

4. Не винаги ядем, когато наистина сме гладни. Запитайте се първо дали наистина искате да ядете. Ако отговорът е не, но все още не можете да устоите на храната, тогава си кажете на глас: „Ще ям това, въпреки факта, че не съм гладна“. Това създава съзнателно поведение в хранителните навици.

5. Проучване установи, че хората, които оставят „доказателство“ за това, което ядат на масата, ядат по-малко от тези, които веднага го изхвърлят. Така че винаги оставяйте празни чинии и бутилки на масата, за да можете да спрете навреме, когато видите количеството храна, което вече сте изяли.

6. Най-често изяждаме около 90% от това, което слагаме в чинията си. Но в момента на сервиране не можем точно да определим колко сме гладни. Затова винаги използвайте само малки съдове и чинии. Елементарно е, но има ефект.

7. На тялото му са необходими 20 минути, за да смели храната и да я осъзнае. Когато ядем бързо, ние ядем повече, защото все още не сме се почувствали сити. Затова забавете храненията си. За да направите това, използвайте различни трикове: яжте с малки лъжички или клечки, използвайте другата си ръка или оставяйте прибора след всяка хапка.

8. Доказано е, че когато сме в компания, ядем повече: с един човек – с 35%, с четирима – със 75%, а ако сме повече от 7 души – почти със 100%. Разбира се, няма нужда да се отказвате от приятелски пиршества. Просто бъдете внимателни и не ходете на такива срещи твърде гладни.

9. Ресторантите съзнателно създават уютна атмосфера: спокойни цветове, приятна музика и любезен персонал. На такива места се отпускаме и ядем повече от необходимото. Тогава нека да е здравословна и полезна храната. Разпитайте сервитьора за ястията и направете информиран избор.

10. Ако ядете, докато четете книга или гледате сериал, то определено сте преяли. Спрете се! Изключете джаджите и телевизора. Представете си, че сте кулинарен критик и трябва да напишете рецензия за ястие. Каква е неговата консистенция, мирис, вкус? Фокусирайте се върху момента.

11. Понякога си мислим, че това, което се рекламира, е по-вкусно, защото очакваме нещо отлично. Свалете летвата и най-простата храна ще ви изглежда като деликатес.

12. Искате да преминете към правилно хранене, но здравословните храни не ви се струват хубави? Променете възприятието си, като ги заредите мислено с вкуса им: „Днес ще вечерям с вкусна салата от хрупкави краставици и с най-крехкия шаран.“

13. Забравете за „здравословната“ бърза храна в заведенията. Това не е нищо повече от маркетингов трик. Повечето от тези заведения продават същите нездравословни бисквити и сандвичи под знамето на здравословния начин на живот, както в обикновените магазини.

14. Бизнес срещите и бизнес партитата са взаимосвързани с храната. Следвайте правилото: яжте зеленчуци преди основното ястие. Те засищат глада ви, което ще ви предпази от преяждане с по-калорични храни. Също така се уверете, че нямате пред себе си повече от две блюда наведнъж. И периодично се спирайте, като си спомняте, че целта на посещението е работата, а не храната.

15. Когато почувствате глад, не бързайте да пълните чинията си. Задайте си въпроси: „Ще ям ли храната, или ще я използвам?“, „Наистина ли съм гладна, или нещо ме притеснява?“ Тези въпроси са много важни. Ако гладът ви е предизвикан от емоции, тогава можете да промените мисленето си, като им отговорите честно.

Най-важното правило е да започнете да прилагате тези препоръки още сега. Не утре, не от понеделник, а точно сега. За да сте здрави и с красива фигура, просто следвайте тези точки.

С течение на времето те ще се превърнат в навици, които ще ви осигурят стегнато тяло и красива фигура без много усилия.

Източник: econet