14 правила, които да спазваме при хранене на блок маса
Автор
Веселина Петрова

14 правила, които да спазваме при хранене на блок маса

Концепцията за хранене на блок маса (или шведска маса, както е позната още) е доста често използвана от хотелиери и ресторантьори. И макар основната ѝ идея да е гостите да имат на разположение максимално количество прясно приготвена и вкусна храна, това не означава, че всичко ни е позволено. Има си етикет. Ето какво включва той, според Mashed.

Спазвайте реда си търпеливо
Колкото и гладни да сме, не бива да се втурваме към масата, избутвайки и пререждайки хората.

Яжте, когато седнете на масата
Колкото и изкушаващо да е да опитате храната, докато избирате какво да сложите в чинията си, е препоръчително да се въздържате да го правите.

Използвайте предназначените за отсипване прибори
Тъй като все пак не сте у дома, а споделяте блок масата с останалите гости, е най-хигиенично да си сипвате от храната като използвате предназначените за това прибори.

Храната, която докоснете, влиза в чинията ви
Това правило отново е свързано с хигиената. Едва ли бихте взели храна, пипната преди това от друг човек, нали?

Въздържайте се от кашляне и кихане
Ако сме в близост до блок масата и предусещате, че ще кихнете, трябва да се отдалечите малко.

Внимавайте да не цапате
Докато подсигуряването на добре заредена блок маса е задължение на персонала, то нашата отговорност е да я поддържаме чиста и да се стараем да не цапаме и разливаме.

Досипвайте си в чисти чинии
Ако си мислите, че правите услуга на персонала, като използваме повторно чинията си, когато си досипвате, сте в грешка. Тъй като в използваната вече има бактерии (най-вече полепнали от приборите, с които се храним), е най-добре да си сложите допълнително в нова чиния.

Не разхищавайте храната
Блок масата може и да означава неограничено количество храна, но въпреки това не бива да отрупваме чинията си. Най-добре е да сложим толкова, колкото преценяваме, че ще изядем.

Дръжте децата под око
В случай че сте с деца в ресторанта, е добре да внимавате да не създават суматоха за останалите гости, включително и персонала.

Съобразявайте се и с другите гости
Когато на блок масата има от любимата ви храна, е съвсем естествено да си сложите повечко. Добре е обаче да помислите и за останалите гости и да не разграбвате последните парчета.

Уважавайте личното пространство
Щом се наредите на опашката пред блок масата, е най-добре да спазвате дистанция и да уважавате личното пространство на останалите хора.

Спазвайте посоката
Блок масите обикновено са подредени по определен начин съвсем умишлено. Така се задават редът и поточната линия, които да следваме, за да не настъпва хаос, когато се заформи опашка.

Не си взимайте храна за вкъщи или навън
Често допускана грешка е да си взимаме храна от блок масата с идеята да я изядем по-късно, когато сме навън. Неслучайно на масите не се поставят кутии...

Уважавайте персонала
Винаги е добре да бъдем учтиви, включително към персонала, който се грижи на блок масата винаги да има свежа и вкусна храна, пише DnesPlus.