Автор
Веселина Петрова

14 правила, които да спазваме при хранене на блок маса

Концепцията за хранене на блок маса (или шведска маса, както е позната още) е доста често използвана от хотелиери и ресторантьори. И макар основната ѝ идея да е гостите да имат на разположение максимално количество прясно приготвена и вкусна храна, това не означава, че всичко ни е позволено. Има си етикет. Ето какво включва той, според Mashed.

Спазвайте реда си търпеливо
Колкото и гладни да сме, не бива да се втурваме към масата, избутвайки и пререждайки хората.

Яжте, когато седнете на масата
Колкото и изкушаващо да е да опитате храната, докато избирате какво да сложите в чинията си, е препоръчително да се въздържате да го правите.

Използвайте предназначените за отсипване прибори
Тъй като все пак не сте у дома, а споделяте блок масата с останалите гости, е най-хигиенично да си сипвате от храната като използвате предназначените за това прибори.

Храната, която докоснете, влиза в чинията ви
Това правило отново е свързано с хигиената. Едва ли бихте взели храна, пипната преди това от друг човек, нали?

Въздържайте се от кашляне и кихане
Ако сме в близост до блок масата и предусещате, че ще кихнете, трябва да се отдалечите малко.

Внимавайте да не цапате
Докато подсигуряването на добре заредена блок маса е задължение на персонала, то нашата отговорност е да я поддържаме чиста и да се стараем да не цапаме и разливаме.

Досипвайте си в чисти чинии
Ако си мислите, че правите услуга на персонала, като използваме повторно чинията си, когато си досипвате, сте в грешка. Тъй като в използваната вече има бактерии (най-вече полепнали от приборите, с които се храним), е най-добре да си сложите допълнително в нова чиния.

Не разхищавайте храната
Блок масата може и да означава неограничено количество храна, но въпреки това не бива да отрупваме чинията си. Най-добре е да сложим толкова, колкото преценяваме, че ще изядем.

Дръжте децата под око
В случай че сте с деца в ресторанта, е добре да внимавате да не създават суматоха за останалите гости, включително и персонала.

Съобразявайте се и с другите гости
Когато на блок масата има от любимата ви храна, е съвсем естествено да си сложите повечко. Добре е обаче да помислите и за останалите гости и да не разграбвате последните парчета.

Уважавайте личното пространство
Щом се наредите на опашката пред блок масата, е най-добре да спазвате дистанция и да уважавате личното пространство на останалите хора.

Спазвайте посоката
Блок масите обикновено са подредени по определен начин съвсем умишлено. Така се задават редът и поточната линия, които да следваме, за да не настъпва хаос, когато се заформи опашка.

Не си взимайте храна за вкъщи или навън
Често допускана грешка е да си взимаме храна от блок масата с идеята да я изядем по-късно, когато сме навън. Неслучайно на масите не се поставят кутии...

Уважавайте персонала
Винаги е добре да бъдем учтиви, включително към персонала, който се грижи на блок масата винаги да има свежа и вкусна храна, пише DnesPlus.