Автор
Веселина Петрова

Домашeн сладкиш "Наполеон"

Ако отдавна искате да зарадвате любимите си хора с нещо сладичко, то ние представяме една много любима рецепта.

Торта "Наполеон" има интересна история, датираща от XVII век. Смята се, че този десерт е създаден във Франция през 1645 г., а идеята е на сладкаря Клавдий Геле.

Съществува и друга теория, че името на тортата е свързана с Наполеон Бонапарт. Казват, че един ден, докато имал афера с една от придворните дами на жена си, половинката му го хванала в крачка. И за да убеди съпругата си, че не шепне сладки думи в ухото на чуждата жена, а... рецепта за торта, се появила тя - тортата "Наполеон".

Необходими продукти за блата:
500 г бяло брашно
250 г масло
150 мл вода
1,5 с.л. оцет 9%
1/2 ч.л солЗа крема:
1 л мляко
200 г захар
3 яйца
3 с.л. брашно
2 с.л. нишесте
1 ч. ч. ванилова захар
200 г масло

За поръсване:

100 г бадемови ядки

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на блатовете. В дълбока купа пресейте брашното и добавете студеното, нарязано на кубчета масло. Смелете до образуването на трохи.

В отделен съд смесете водата с оцета и солта, след което постепенно изсипете сместа при сместа с брашното, като омесите гладко тесто. Увийте готовото тесто във фолио и оставете в хладилника за 1-2 часа.

През това време пригответе крема. Сложете млякото да заври. В друг съд смесете яйцата със захарта, ваниловата захар, брашното и нишестето. Постепенно добавете горещо мляко към яйчената смес, като бъркате непрекъснато.

Изсипете получената смес обратно в съда на котлона и гответе на умерен огън до сгъстяване, като разбърквате често. Когато кремът се сгъсти, свалете го от котлона и добавете маслото. Разбъркайте до гладкост, покрийте с фолио и оставете да се охлади на стайна температура.

Когато тестото се охлади го разделете на 8-10 равни части. Всяка част разточете на тънък кръгъл блат с дебелина около 2-3 мм.

Изпечете блатовете в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто-кафяво, това ще отнеме около 10-15 минути. След това ги оставете да изстенат.

Когато блатовете изстинат, започнете да сглобявате тортата. Намажете първия блат с крема, покрийте с втория блат и повторете докато блатовете свършат.

За украса можете да натрошите останалото тесто на трохи и да ги поръсите върху тортата или да използвате ситно смлени ядки.Покрийте тортата с фолио и оставете в хладилника за 6-8 часа или по-добре за една нощ.