Има много истории за произхода на палачинките Crepe Suzette. Най-елегантната от тях се свързва с актрисата Сюзет Райхенберг, която е една от първите, изиграли ролята на популярната "Дама с камелиите".
Един ден известен готвач, някой си мосю Жозеф, посетил представлението с нейно участие. Той бил толкова развълнуван от играта на актрисата, че решил да създаде нещо също толкова вкусно - така се появили палачинките в карамелен сос. Историята се потвърждава и от буквалния превод на ястието - креп на френски означава "палачинка".
Ирина Щарк, сладкар в BERRY WAFFLE в гастрономическия квартал Three Stations, споделя рецептата за това великолепно, разтапящо небцето и сърцето, ястие.
)
Тази очарователна палачинкова творба е известна с ефирното си тесто и сладко-кисел портокалов сос.
Време за приготвяне: 30 мин.
Съставки за 8-10 палачинки:
350 г сметана 10%
2 бр. яйца
50 г бяла захар
1 щипка сол
20 г нерафинирано растително масло
90 г бяло брашно
2 бр. свеж портокал
50 г масло
5 г портокалова кора
)
Приготвяне:
Разбийте едно яйце със сол и 20 г захар до пухкава пяна. Добавете половината сметана със стайна температура (приблизително 175 г) към сместа и разбъркайте до гладкост. След това пресейте брашното, добавете втората половина от сметаната и растителното масло.
Намажете добре загрят тиган с маслото. Изсипете малко тесто, разпределяйки го равномерно по дъното. Когато придобие златистокафяв загар, обърнете палачинката. Повторете същото с останалите палачинки. Важно е палачинките са бъдат тънки, за да се запазят всички пропорции.
Пригответе соса, като изсипете 30 г захар в сух тиган и загрейте. Когато захарта придобие карамелен цвят, добавете маслото, разбъркайте и оставете да къкри няколко минути.
След това добавете портокаловата кора и налейте пресния сок на два етапа, като разбърквате сместа. По желание може да добавите екстракт от ванилия. Варете около 5 минути, докато се сгъсти.
Готовите палачинки прегънете на четвъртинки и ги напоете в тиган с получение портокалов карамел.
Съвети от шеф готвача:
Можете да използвате мляко вместо сметана, но палачинките ще бъдат по-плътни.
В допълнение към портокалите можете да добавите други цитрусови плодове към соса, например сока и кората на мандарина или клементина.
)