Няма начин да не сте чували за нея - прочутата Средиземноморска диета. Приписват ѝ почти чудодейни сили. Тя слага на масата ни морски дарове, изобилие от прясна риба, висококачествен зехтин и възможно най-пресните зеленчуци. Към тях се добавят малко паста, колбаси и пълнозърнести храни за разкош.
А обещанията са за дълъг живот и тънка талия. Защо тогава по данни на Световната здравна организация, събирани от 2022 до 2024 г., Италия е на второ място в Европейския съюз по детско затлъстяване? И защо през 2024 г. процентът на възрастните с наднормено тегло вече е 15%?
Логично ни идва отговорът на този въпрос - защото Средиземноморската диета не е конкретен начин на хранене, а хитър рекламен трик...
)
Тя се появява през 1959 г., когато след дългогодишни изследвания в Италия семейство медици - Ансел и Маргарет Кийс - издават книгата "Яжте добре и останете здрави", посветена на средиземноморския начин на хранене. Книгата, предназначена основно за американска аудитория и нейните вкусови предпочитания, става тотален хит.
Тя представя местната диета като ключ към добрата форма, дълголетието и здравето. Според Кийс "бедняшката кухня" на Италия и скромните домашни ястия със сезонни продукти са основополагащи за здравето и фигурата, пише Webcafe.
Според проф. Алберто Гранди обаче такова нещо като средиземноморска диета не съществува. За "Политико" проф. Гранди уточнява, че в истинската "бедняшка кухня" месото е било изключителна рядкост, а солта и захарта са били лукс, което е спомагало за ниско кръвно налягане и ниски нива на холестерол сред италианците. По време на Втората световна война има и тежък дефицит на прясно и кисело мляко, сирене и масло. И точно тези ограничения са довели до уж феноменалните разкрития на семейство Кийс и до популяризирането на Средиземноморската диета.
Според професора по земеделие Рами Зурайк от Университета в Бейрут дори наименованието "Средиземноморска диета" не е особено коректно. За "Ню Йорк Таймс" той посочва, че испанците и португалците обожават свинско месо и свински деликатеси, а в Гърция и Турция пържените меса с хляб и богати гарнитури са традиция. В Италия пък понякога пестото и сосовете са се приготвяли с мас, а не със зехтин.
Изводите оставяме на вас!