Хладилникът не е проектиран за резки температурни промени, така че ако не планирате да викате майстор и да правите скъпи ремонти, по-добре оставете тази идея зад гърба си. Ето 5 причини да не поставяте гореща храна в хладилника:
Нарастващи сметки за електроенергия
Противно на общоприетото схващане, хладилниците не охлаждат храната, а разсейват топлината. Във вътрешността на уреда има тръба с фреон, която абсорбира топлината и я пренасочва през компресора към кондензатора - спираловиден топлообменник на задната външна стена на хладилника. Там фреонът отделя топлина и отново се връща в тръбата. Колкото по-висока е температурата на хладилника, толкова по-интензивно работи цялата тази система и се увеличава потреблението на енергия. Разбира се, няма да фалирате за един път, но ако практикувате това редовно, не се изненадвайте от увеличените цифри в сметките.
Компресор
Компресорът може лесно да спре да работи - при високо натоварване той се износва по-бързо. А точно той е най-скъпата част от хладилника, чиято подмяна ще ви струва много пари. Електрическият двигател също може да изгори - фреоновата линия ще се скъса, вентилаторът ще се счупи, електрическа крушка ще изгори, стъклените или пластмасовите рафтове ще се развалят. Всичко това не е фатално, но е много неприятно. Днес се произвеждат „умни“ мощни устройства, които са готови за малки порции „стрес“ под формата на гореща храна - уредът в такава извънредна ситуация няма да се обърка, ще се задейства термичната защита и ще се изключи, за да се охлади. Но едно е да се случи еднократно, а съвсем друго да е редовно.
)
Гаранция
Ако вашият хладилник е сравнително нов, в гаранция е и очаквате да разрешите всеки проблем безплатно, ще останете разочаровани - в сервизните центрове обикновено работят професионалисти, които бързо установяват истинската причина за повредата. Ако става въпрос за системно съхранение на гореща храна в него, ще ви бъде отказано безплатно обслужване и ще бъдете изпратени да прочетете ръководството, в което почти сигурно се казва, че това не е позволено.
„Палто“ за вашия хладилник
Ако имате обикновен уред без система No frost, влагата от горещите ястия, които не са покрити с капак, се изпарява и се утаява по стените на уреда, като ги покрива с лед. Това намалява ефективността на хладилника, той абсорбира по-лошо топлината и се износва по-бързо. Освен това ще трябва да се размразява по-често.
)
Разваляне на вкуса на ястието
Всяко ястие е по-вкусно горещо - много домакини дори покриват тенджера с дебела кърпа, за да забавят процеса на охлаждане. Ако веднага изпратите топлото ястие в хладилника и го охладите насила, вкусът няма да е толкова ярък и богат.
*Източник: Theday.ru