Хлябът е любима храна и за много хора е трудно да си представят ястия без него, но е известно, че влияе върху теглото.
Напоследък често чуваме от хора, решили да отслабнат, че премахват хляба от менюто си, защото ускорява загубата на тегло. Но какво наистина се случва в тялото, когато премахнем хляба от диетата си?
Загуба на тегло, причинена от задържане на вода
Хлябът е пълен с въглехидрати, а рязкото им изхвърляне ще се отрази на организма и ще доведе до загуба на тегло. Въпреки това, не става въпрос за бързо отслабване, но за изчезване на водата, която се натрупва в тялото.
Тялото съхранява въглехидратите под формата на гликоген, млечна киселина, която събира вода. Всеки грам въглехидрат, задържан в тялото, задържа и свързва три до четири пъти теглото си във вода.
По-малко нужда от хранаИзвестно е, че въглехидратите причиняват внезапно повишаване и скок на кръвната захар, която след това рязко пада, причинявайки глад и нужда от храна. Това е още една причина хлябът да влияе на теглото, защото е зареден с въглехидрати.
Това не означава, че трябва напълно да премахнете хляба от диетата си, а само да замените празните калории и белия хляб с пълнозърнести храни, които регулират и балансират кръвната захар.
)
Повече енергия и по-добро храносмилане
Белият хляб, за разлика от черния или пълнозърнестия, не съдържа фибри, които са много необходими за нормалното функциониране на червата и храносмилането.
Такава храна причинява запек и проблеми с храносмилането. След като изключите белия хляб от менюто и включите пълнозърнестите продукти в ежедневната си диета, храносмилането започва да работи нормално и лесно.
Освен това въглехидратите са храна и гориво за мозъка. Ако храната е качествена, мозъкът работи нормално, без затруднения, но ако храната за мозъка не е здравословна, тялото реагира негативно, предизвиквайки чувство на дискомфорт и умора.
Диетологът Кейси Бърнс подчертава, че е важно въглехидратите да се внасят в тялото умерено и това е нещо, което не трябва да забравяте.
„Като включите тези храни в диетата си, вие ще получите достатъчно фибри, желязо, фолиева киселина и магнезий, ще сте сити и ще имате достатъчно енергия. „Не забравяйте, че никоя храна не е лоша по своята същност, става въпрос само за баланс и определяне кои части са най-добри за вас“, посочва Барнс.