Отдавна няма нужда хората специално да се убеждават, че витамините са от съществено значение за здравето на човешкото тяло. Те осигуряват производството на хормони, правилното функциониране на различни биохимични реакции и други важни процеси в организма.
Витамин B9, или фолиевата киселина, е от съществено значение за развитието на имунната и кръвоносната система. Той е особено важен за бременните жени. Но всъщност всеки човек трябва да си осигури адекватен прием на това хранително вещество, специално децата и страдащите от различни заболявания. Особено такива, засягащи стомашно-чревния тракт (GIT). Какви са рисковете за здравето при дефицит на фолиева киселина? Но преди това:
Как учените и лекарите откриха В9?
Не тайна, че дефицитът на всеки витамин причинява специфично заболяване на организма. Те участват в различни реакции. Аскорбиновата киселина, например, е основната превенция срещу скорбут, а витамин D е основната превенция срещу рахит.
Още преди да бъде синтезирана фолиевата киселина, учените вече са знаели за вещество, способно да упражнява силен антианемичен ефект. То е наречено „антианемичен фактор“, след като е открито, че черният дроб на животните лекува анемия при бременни жени. По-късно същото вещество е открито в дрождите и е установено, че има благоприятен ефект върху маймуни, страдащи от левкопения. Тогава веществото е наречено витамин М, производно от думата „маймуна“.
Това хранително вещество получава названието фолиева киселина след откриването му в зелените листни зеленчуци, по-специално спанака. През 1941 г. д-р Мичъл най-накрая го изолира от листата на това растение, а малко по-късно д-р Боб Стокстад го изолира в кристална форма от чернодробна тъкан. Пет години по-късно химичната структура на витамин B9 е дешифрирана и известно време по-късно започва да се произвежда синтетичен аналог със свойства, които по никакъв начин не отстъпват на природния. Освен това, бионаличността на синтетичната форма е по-висока от тази на естествената фолиева киселина, получена от храната.
)
Каква е ролята на витамин B9 в организма?
Ролята на витамин B9 в хематопоезата вече беше обсъдена. Заедно с цианокобаламина, той участва в образуването на червени кръвни клетки, доставяйки въглеродни молекули за производството на хемоглобин. Фолиевата киселина е основен компонент на цереброспиналната течност, подпомагайки функционирането на цялата нервна система, мозъка и гръбначния мозък.
Недостигът на това хранително вещество по време на бременност може да доведе до дефекти на невралната тръба на плода. Витамин B9 е от съществено значение за съхранението и предаването на генетична информация, тъй като участва в синтеза на нуклеиновите киселини. Без него производството на солна киселина, която е компонент на стомашния сок, протеините - градивните елементи на мускулите и костите, както и пурините, необходими за образуването на клетките и техните ядра, е невъзможно.
Фолиевата киселина е от съществено значение за производството на невротрансмитерните хормони серотонин и норепинефрин. Това хранително вещество пряко влияе върху психоемоционалното благополучие, повишава настроението и вдъхновява енергия и оптимизъм. Може да се каже, че витамин B9 помага на тялото да се бори със стреса.
Проверка за симптоми на дефицит на фолиева киселина
Хиповитаминозата с витамин B9 е сравнително рядко състояние при хората, тъй като те не само консумират фолиева киселина чрез храната, но и я синтезират сами, използвайки микрофлората на стомашно-чревния тракт. Много страни са приели закони, обогатяващи брашната с фолиева киселина.
Някои хора обаче са изложени на риск от хиповитаминоза - предимно тези, които страдат от храносмилателни заболявания или приемат лекарства, които потискат собствената микрофлора на организма, като при прием на антибиотици.
Освен това съществува синдром, известен като церебрален фолатен дефицит. При тези хора нивата на фолат в централната нервна система са значително по-ниски от нормалните, което се проявява в различни психични и неврологични проблеми. Проверката за симптоми на дефицит на витамин B9 помага за ранно идентифициране на хиповитаминозата и предприемане на мерки за попълване на недостига на това хранително вещество. Признаците за понижени нива на хемоглобин в кръвта стават по-изразени. Проявяват се с бледа кожа, косопад и влошаване на състоянието на ноктите. Слабостта и намалената работоспособност стават постоянни спътници. Липсата на солна киселина в стомаха води до намален апетит, а с него и до загуба на тегло. Всичко това е поради лошото храносмилане на протеините, което се отразява негативно на издръжливостта и мускулната маса.
Проверката за симптоми може да разкрие и чести хранителни отравяния, които също са причинени от ниската стомашна киселинност. Но човек страда от нещо повече от слаб стомах. Той може също така да изпита неврит - възпалително заболяване на периферните нерви. Нарушенията на съня, депресията, апатията и лошото настроение са резултат от недостатъчно производство на серотонин, хормонът на радостта и щастието.
)
Как да се предпазваме от дефицит на фолат в организма
Дори ако лекарите не са ви открили дефицит на витамин B9 по време на оценка на симптомите, всеки трябва да се увери, че приема от това вещество достатъчно. Готвенето унищожава 90% от фолата в храната, така че консумацията на сурови, необработени зеленчуци като спанак, копър, магданоз, зелен грах, цитрусови плодове, мед, слънчогледови семки, кайсии и други - е ключова. Въпреки че е най-добре да не рискувате здравето си, като ядете черен дроб и недосготвено месо, тези храни и ястията, приготвени с тях, трябва редовно да се включват в диетата ви. А така също яйцата и хайверът. Те съдържат и други витамини от група В, които са от съществено значение за усвояването на хранителните вещества и превръщането им в енергия.
Децата, юношите, бременните и кърмещите жени имат повишени нужди от фолат, което означава, че е важно да се следи по-внимателно диетата на най-малките членове на семейството. По време на кърмене и бременност обсъдете необходимостта от допълнителни витаминни добавки със специалист.
Това важи и за страдащите от рак, кожни заболявания и заболявания на стомашно-чревния тракт. Решението за подобно лечение обаче трябва да се вземе от лекар въз основа на резултатите от тестовете и прегледите.
Ето защо е толкова важно своевременно да се лекуват такива състояния на храносмилателната система, като гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника и синдром на раздразнените черва. Всички те могат да попречат на усвояването на фолиевата киселина. Пречи и алкохолът.
Между другото, консумацията на алкохол е несъвместима със стомашно-чревните заболявания. Дори напълно здрави хора трябва да избягват прекомерната му консумация, ако искат да поддържат в добра форма физическото и психическото си здраве.
Източник: medaboutme
,fit(980:735))
)
,fit(680:510))
)
,fit(680:510))
)