Диетолог обяснява защо ядем повече през зимата
Автор
Веселина Петрова

Диетолог обяснява защо ядем повече през зимата

Студените нощи и кратките, тъмни дни карат много хора да жадуват за храна, особено за топли, успокояващи, богати на въглехидрати храни. Ако през зимата посягате по-често към паста, хляб, шоколад или други богати на въглехидрати храни, не сте сами.

Според диетолозите това е естествена биологична реакция: тялото се нуждае от повече „гориво“, за да се стопли, пише Express.co.uk.

Защо гладът се увеличава през зимата? Диетологът Карин Пател от Dietitian Fit обяснява физиологията зад това явление.

„През зимата тялото работи по-усилено, за да поддържа стабилна вътрешна температура. Това може да увеличи апетита, особено за храни, които осигуряват бърза енергия. Ето защо веднага посягаме към въглехидрати, когато се приберем от студа“, казва Пател.

В допълнение към повишената нужда от енергия, хормоналният баланс също играе роля.

Нивата на серотонин, „хормонът на щастието“, естествено спадат през зимата. Богатите на въглехидрати храни могат временно да го повишат, карайки ни да се чувстваме по-сити. В същото време грелинът, „хормонът на глада“, се увеличава, което може да създаде фалшиво чувство на глад и усещане, че не сме сити, дори и да сме яли наскоро.

Как да държим глада под контрол?

Макар че зимните желания са нормални, Пател препоръчва няколко лесни начина за справяне с тях.

Един от най-добрите избори е топла, богата на протеини супа:
–пилешка, боб, домати
– плюс добавяне на киноа за допълнително чувство на ситост

„Комбинацията от топлина и протеини е печеливша в борбата срещу зимния глад. Топлите храни успокояват стресовата реакция на организма, което естествено намалява желанието за храна“, обяснява Пател.

Започнете деня си с протеини

Богатата на протеини закуска може да ви държи сити за по-дълго време. Пример: гръцко кисело мляко с горски плодове и канела.

Канелата помага за стабилизиране на кръвната захар, предотвратявайки енергийния срив, който често води до следобедни пристъпи на глад. Изварата, богата на омега-3 мастни киселини, също е добър избор.

Замяната на студените напитки с топли билкови чайове може да помогне за намаляване на „фалшивия“ глад, причинен от дехидратацията.

„Топлите напитки ни помагат да останем хидратирани, намаляват пристъпите на глад, които идват от недостатъчен прием на течности, и същевременно осигуряват усещане за комфорт“, заключава Пател.