Автор
Антония Дамянова

От 21 април ретрограден Меркурий в Телец до 15-ти май

Меркурий влиза в ретроградно движение от 21 април 2023 г.! Част от него съвпада с коридора на слънчевото затъмнение. Според вековната практика на астрологията всички сме повлияни от ефекта на ретроградния Меркурий. Как ще се отрази той върху нашия живот?

Какво е „ретрограден Меркурий“?

Три пъти в годината се създава оптичната илюзия, че планетата Меркурий се движи в обратна посока. Периодът обикновено се свързва с недоразумения, отлагане или забавяне на проекти или разочарования. Помислете за неизпратени любовни писма, грешки в имейли и провалени планове за пътуване! Това обаче е отлично време за размисъл върху миналото и се смята, че интуицията през този период се засилва значително.

Какво е ретроградно движение

Астрономическото обяснение на ретроградното движение започва с разбирането, че планетите в нашата слънчева система обикалят около Слънцето на различни разстояния и скорости. Докато самите ние обикаляме около Слънцето, можем да наблюдаваме как другите планети се движат през нашето небе, следвайки собствените си пътища.
Понякога може да изглежда, че една планета внезапно е сменила посоките си и е започнала да се движи на заден ход по небето. Това, разбира се, е илюзия, причинена от позицията на Земята по отношение на тази на планетата, тъй като всяка планета в орбита винаги се движи в една зададена посока и не може внезапно да обърне курса си. Ето защо ние наричаме явлението привидно ретроградно движение, тъй като само изглежда, че планетата се движи назад („ретроградно движение“)!

През 2023 г. Меркурий е ретрограден през следните интервали от време:

От 28 декември 2022 г. до 18 януари 2023 г.
От 21 април до 14 май
От 23 август до 14 септември
От 13 декември до 1 януари 2024 г.

Какво НЕ трябва да правите по време на ретроградния Меркурий

Не вземайте заеми, не извършвайте сделки за продажба на имоти или автомобили. Ако имате възможност за разсрочване на пътуване - струва си да го направите. Или поне не планирайте такова през първите и последните дни от периода. Не вземайте прибързани и необмислени решения, не предприемайте нови проекти, не се местете на нова работа.
Не е желателно да влизате в спорове, да провокирате кавги. Не сключвайте никакви договори - от важни сделки до брак.



Какво можете да правите по време на ретрограден Меркурий

Планетата Меркурий управлява комуникацията във всичките ѝ форми – слушане, писане, четене, говорене и т.н., както и дейности, тясно свързани с комуникацията, като преговори и договори. Той също така управлява пътуванията, автомобилите, корабоплаването и пощата. Така че, когато Меркурий е ретрограден, опитайте се да останете гъвкави, търпеливи и разбиращи, отделете допълнително време за пътуване и избягвайте подписването на нови договори, за които не сте сигурни. Проверявайте, преди да взимате решения за каквото и да било.

Прегледайте проектите и плановете в тези моменти, но изчакайте, докато Меркурий отново стане директен, за да вземете окончателни решения. Планирайте предварително, имайте резервни планове.



Можете да довършите неща, които сте отлагали дълго време. В такива дни трябва да коригирате грешките от миналото, да се извините, да се примирите. Можете да направите генерално почистване и да се отървете от всичко, което не ви е необходимо. Във всеки разговор си струва да проверите със събеседника дали сте го разбрали правилно и да претегляте всяка дума.

Цялата документация трябва да бъде внимателно проверена, струва си и да направите копия на вашите данни, файлове, снимки на документи. Цялата важна работа трябва да се извършва внимателно и без бързане. Можете да се занимавате с творчество, спорт, подобряване на здравето, козметични процедури, медитация.
Отдайте се на саморазвитие и обогатяване с нови знания.

Отделете време за размисъл

Някои обвиняват ретроградния Меркурий за целия хаос, който се случва в живота им. Това обаче е добър момент да се отпуснете и да помислите дали влагате енергията си в правилна посока. Например, ако семейството и любимите ви хора са важни за вас, помислете дали насочвате достатъчно от енергията си към тях, или я концентрирате в друга посока като кариера например. Загубата на баланс между различните сфери от живота ви може да накара всички от близкото ви обкръжение, включително и вас самите, да страдате, така че осъзнаването на връзките между вас и близките ви – особено по време на ретрограден Меркурий – може да ви помогне да поддържате или поне да разберете по-добре как работи този баланс.

Ретроградният Меркурий е отлично време да направите крачка назад и да анализирате отново кои сте и какво правите, но се въздържайте от драстични промени, докато ретроградността не приключи.

Четете още: Новолуние и слънчево затъмнение в Овен - Вселената ще даде голям тласък към бъдещето