Автор
Теодор Муховски

Ако искате да стопите коремчето бързо, хапвайте тези 9 зеленчука

Коремната мазнина не само е неприятна гледка, но и оказва сериозно влияние върху самочувствието ни, както и върху увереността ни, освен това е вредна за здравето.

Някои научни изследвания сочат, че коремните мазнини са индикация за повишен риск от диабет, сърдечни заболявания и други усложнения.

Много хора се борят да се отърват от досадните мазнини, които отказват да напуснат корема ни, а с все по-заседналия ни начин на живот може да се очаква талията ни само да се увеличава.
За да се отървем от коремните мазнини не е толкова важно да правим коремни преси всеки ден, колкото да се храним здравословно.
Съществуват някои храни, които имат естествена способност да изгарят коремните мазнини и консумацията им може да ви помогне да стопите мазнините от корема и да постигнете целите си по естествен начин. Повечето от тези храни съдържат богата гама от антиоксиданти, които помагат и за подобряване на цялостното здраве.

Вместо да инвестирате в "празни" калории, сега е моментът да преработите диетата си и да помислите за храни, които не само са с ниско съдържание на калории, но и имат пълен набор от хранителни вещества.
Зеленчуците и плодовете съдържат много фибри и са пълни с хранителни вещества като основни минерали и витамини, които могат да помогнат на тялото ви да подобри метаболизма и впоследствие да изгори коремните мазнини. Включването на тези продукти в диетата ви може да ви помогне не само по пътя на отслабването, но и да живеете дълго и здравословно.
Зеленчуците изобилстват от фибри, които ви помагат да се заситите и следователно ви предпазват от преяждане. Местните, сезонни зеленчуци са и добър източник на антиоксиданти, минерали и витамини, които са от съществено значение за здравословния начин на живот.

Ето някои от най-добрите зеленчуци, които можете да включите в диетата си, за да свалите бързо коремните мазнини:

1. Спанак и други зеленолистни зеленчуци

Спанакът и други зеленолистни зеленчуци като кейл, маруля и др. са чудесни за изгаряне на коремните мазнини, а освен това са и много питателни. Направени са няколко проучвания по темата за способността на спанака да изгаря мазнини и той е излязъл победител в тази категория. Добавете малко варен или бланширан спанак към закуската или обяда си, за да настроите тялото си за сериозно изгаряне на мазнини.

2. Гъби

Гъбите са много вкусни и обичани както от вегетарианците, така и от всички останали. Известно е, че гъбите подпомагат отслабването и изгарянето на мазнините, като регулират нивата на глюкозата в кръвта. Те са богати на протеини и могат да ви помогнат да засилите метаболизма си, което води до загуба на мазнини.



3. Карфиол и броколи

Освен висококачествени фибри и множество укрепващи здравето минерали и витамини, броколите съдържат фитохимикали, които спомагат за увеличаване на загубата на мазнини в организма.
Същото важи и за карфиола. Освен че засища, карфиолът помага в борбата с подуването на корема и съдържа фитонутриента сулфорафан, както и добри количества фолат и витамин С.

4. Люти чушки

Последните проучвания показват, че топлината, генерирана от консумацията на люти чушки, помага за използването на повече калории и основно окислява слоевете мазнини в тялото. Но ако не ви харесват лютите чушки, всички нелюти сортове на плода също могат да свършат работа, тъй като съдържат "капсаицин", който е отговорен за изгарянето на мазнините.



5. Тиква

Нискокалорична и с високо съдържание на фибри, тиквата е един от най-добрите зеленчуци, които да включите в диетата си за отслабване. Независимо дали обичате да я бланширате и да я консумирате в салати, или да добавяте тиква на прах към смутитата и зеленчуковите си напитки, тиквата може да ви помогне да постигнете по-бързо целите си.

6. Моркови

Морковите са един от най-добрите нискокалорични зеленчуци, които да включите в диетата си за отслабване. Те са богати както на разтворими, така и на неразтворими фибри и следователно пасват идеално, когато става въпрос за здравословно отслабване.
Смесете го с други плодове или зеленчуци, за да си приготвите здравословен, богат на хранителни вещества сок за изгаряне на мазнини, или го запържете заедно с месни ястия, за да накарате този зеленчук да направи магията си върху вас.

7. Боб

Бобът е една от най-здравословните храни, които можете да консумирате, но той е особено полезен за загуба на мазнини по корема, тъй като е богат на разтворими фибри, които се борят с възпаленията, причиняващи натрупването на мазнини по корема. Някои проучвания свързват консумацията на боб с намален риск от затлъстяване.



8. Аспержи

Аспержите не са толкова популярен зеленчук, колкото другите в този списък, но са чудодейна храна, когато става въпрос за изгаряне на мазнини и отслабване. Аспержите съдържат химичното вещество аспарагин, което е алкалоид, действащ директно върху клетките и разграждащ мазнините. Можете да изпечете аспержите и директно да ги консумирате със сосове или да ги запържите заедно с други основни ястия.


9. Краставици

Краставиците са полезни за детоксикация на организма, а поради наличието на вода и фибри, те ви засищат и елиминират нуждата да се храните по-често. Те редовно се използват при приготвянето на сокове за изгаряне на мазнини, тъй като са много нискокалорични и следователно могат да се консумират и като здравословна закуска по време на хранене.