Според мнозина специалисти диетата не е просто начин да качите или свалите няколко килограма от теглото си, а трябва да е по-скоро начин на живот.

Разбира се, последното означава да е максимално балансирана и съответно – здравословна.

Напоследък все по-популярна е така наречената антиоксидантна диета, разработена от диетолога Кери Гласман и описана в книгата й „The O2 Diet”. Този режим на хранене не само топи излишните мазнини, но и се грижи за здравето и красотата ви.

Кери, която е изключително популярна в САЩ, работи в Ню Йорк, където има собствена клиника за здравословен начин на живот. Нейната цел е да разкрива изключителните предимства, които имат храните пълни с антиоксиданти.

Ето и първите два основни принципа в диетата, разработена от Гласман:

Как да намалите теглото си без много усилия?

С антиоксидантната диета ще губите от около 2 килограма от теглото си за седмица. Но вместо да се фокусирате върху това, обърнете внимание на така наречения "капацитет за абсорбиране на свободните радикали" (метод за сравняване на антиоксидантните способности на различни храни) , който кара килограмите да намаляват.

Ето и три от чудесата за сваляне на тегло на антиоксидантната диета:

Артишок

Всеки от тези зеленчуци съдържа средно по 60 калории и това си е страхотна сделка.

Те имат много висок капацитет за абсорбиране на свободните радикали, освен това се смята, че съдържат и фитохимикали, които понижат нивото на холестерол.

Лимонена вода

Кората на лимона съдържат пектин - разтворими фибри, които спомагат за намаляване на теглото. Добавете 200 милилитра лимонов сок и кората на един плод към 1,5 литър вода, която би трябвало да изпивате всеки ден.

Червен грейпфрут

Проучване доказва, че хората, които изяждат по половин грейпфрут с всяко ядене, губят до 3 килограма за 12 седмици, а тези, които пият сок от грейпфрут три пъти на ден, губят до 2 килограма за същия период.

Червеният сорт на тези плодове съдържа повече ликопен - антиоксидант, за който се смята, че предпазва от ракови заболявания.

Как да укрепите тялото си?

Доказано е, че някои антиоксиданти се борят срещу злокачествени болести, укрепват имунната система, допринасят за здравината на костите и какво ли още не. Ето и два вида храни, които не са толкова популярни със своите супер качества:

Бобови храни - пълни са с фитохимикали, които предпазват клетките от уврежданията, нанасяни им от токсините в тялото ни. Именно тези отровни вещества се считат за причинители на повечето видове рак.

Сушени сини сливи - малките набръчкани изсушени плодове са богати на витамин К и най-добрият източник на химичното вещество бор. И двете са ни нужни за здрави кости.