Желаете да изглеждате като холивудска звезда? Диетата „Изчисти мазнините” може би е точно това, което търсите. Нейният създател, известният диетолог д-р Иън Смит е помогнал на много холивудски звезди в отслабването, както и да поддържат своята фигура безупречна.

Диетата „Изчисти мазнините“ не е хранителен режим за бързо отслабване, а по-скоро - цялостен подход за здравословен начин на живот, включващ балансирано хранене и много физическа активност. Диетата предлага лесен за спазване, нискокалоричен режим на хранене, подкрепен с дълъг списък от позволените (и забранени) храни, както и рецепти и съвети за отслабващите, пише zdrave.bg

„Отслабването не трябва да бъде сложно, мъчително или нереалистично. Изчисти мазнините представлява проста диета, която е лесна за спазване и обучава хората как да избират правилните храни, за да подпомогнат отслабването”, твърди създателят на режима.

Той обещава, че още на деветия ден от диетата отслабващите ще усетят резултатите и ще променят коренно своя подход към храненето. Според него повечето хора свалят от 3 до 4 килограма през тази фаза.



Какво може да се яде


Диетата „Изчисти мазнините“ е 90-дневна програма, разделена на четири фази. Първата фаза продължава 9 дни и има за цел прочистване на организма от токсини и отказ от вредните навици. През тази фаза калориите са значително ограничени, а водата се използва като основно средство за прочистване. Отслабващите се насърчават да ядат четири до пет пъти на ден без значение дали са гладни, или не. По време на цялата диета не се позволява пропускането на хранене.

През първата фаза на диетата храните трябва да бъдат единствено сурови, печени или задушени. Дневният прием на мазнини е ограничен максимум до 3 супени лъжици плюс 1 до 2 лъжици зехтин.

Позволените от диетата „Изчисти мазнините“ храни са:

- неограничено количество плодове и зеленчуци (изключение са картофи и авокадо),
- пилешки гърди,
- бобови растения,
тофу.

В ограничени количества се позволяват:
- кафяв ориз,
- нискомаслено кисело и прясно мляко,
- овесени ядки,
- яйчни белтъци,
- билков чай.



Втората фаза на тази диета за отслабване продължава 3 седмици и включва допълнителни храни. Нейната основна цел е затвърждаване на придобитите хранителни навици като честото хранене, избягването на агресивна термична обработка на храната и приема на много вода. Позволените храни в ограничени количества включват:

- авокадо,
- крехки меса,
- морски храни,
- цели яйца,
- сирене,
- разнообразие от пълнозърнести храни,
- масло,
- обезмаслено кафе (максимум 200 г на ден),
- плодов сок,
- диетични безалкохолни напитки,
- лимонада.

През третата фаза на диетата, продължаваща 4 седмици, комбинира принципите на първите две фази с възможността за прибавяне на повече храни към менюто на отслабващите. Порциите са малко по-големи, но все още по-малки от нормалното. Едва тук са включени за пръв път хляб и паста, заедно с един десерт на ден, внимателно подбран от кратък списък с позволените сладки.

Четвъртата фаза е последният етап на диетата, който може и да продължава неограничен дълго време. През тази фаза са включени вино, бира, пица и картофи. Представени са основните насоки как човек да спортува, да контролира порциите си, да не пропуска хранене, така че да яде 4-5 пъти дневно.

Как работи диетата

Диетата „Изчисти мазнините” е създадена да промени изцяло вашето отношение към храната и да ви накара да се движите редовно. В края на 90-дневния режим ще подбирате храната си по-разумно, ще приемате по-малко калории, ще спортувате редовно и ще отслабвате успешно – поне според автора му.

По време на първата фаза отслабващите, според д-р Иън Смит, преоткриват хранителната сила на плодовете и зеленчуците и пресичат всеки свой копнеж за прегрешение.

Понеже диетата не включва броене на калории, авторът й предлага на отслабващите да търсят баланса в своя хранителен режим и да променят отношението си към храната, за да не преяждат. Ако ви се дояде нещо сладко, хапнете си малка бисквита и ако искате още - опитайте да задоволите своето желание с плод.



Какво смятат експертите

Основното предимство на диетата е, че тя представлява лесен за спазване режим на хранене, съдържащ полезни съвети, рецепти и препоръки за спортуване, изтъкват диетолозите. Въпреки това те критикуват първата фаза на диетата за това, че е твърде стриктна и може да се окаже трудна за спазване от повечето отслабващи.

Започването на нова диета за отслабване е достатъчно голямо предизвикателство и без да се създава списък със забранените храни. Планът би бил по-лесен за спазване, ако забранените храни като кафе, вино, сладки и любимите ви храни се включат още в ранните фаза. Така например чаша кафе на ден може да се окаже ахилесова пета за много хора, търсещи отслабване.

Освен първата фаза, останалите етапи на режима звучат много по-здравословно, тъй като насърчават отслабващите да се хранят здравословно и да спортуват много, което е печелившата формула за отслабването, смятат диетолозите.

Място за размисъл


Диетата „Изчисти мазнините“ първоначално се концентрира върху детоксикацията на организма, което може да звучи нездравословно и подвеждащо, но за някои хора може най-малко да се окаже добър старт на един балансиран режим на хранене.

Ако успеете да преминете през всичките четири етапа на режима, вече не спазвате диета, а цялостен нов начин на живот. Настъпилите промени в начина ви на хранене и спортуване винаги ще ви поддържат във форма.

Според диетолозите, „Изчисти мазнините“ е диета, подходяща за много групи хора, защото е лесно пригодима към всеки начин на живот. Тя ще има най-големи резултати при тези, които са забравили какво е спорт и обичат се хранят с нездравословни храни.