Великденският пост вече започна и е време за въздържание от греховни мисли и поведение, а също и от определен вид храна.

Постът обаче не трябва да се приема като механично лишаване от определени храни и напитки, защото тогава не би бил по-различен от обикновена диета. Смисълът от постенето е да се постигне хармония между душата и тялото, чрез лишение човек да се покае за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Според Православната вяра по време на пост се изключват всякакви храни с животински произход. Тоест не само месо, но и млечни продукти и яйца. В определени дни се разрешава риба, а в други дори олиото е забранено. Безгръбначните животни като охлюви, миди, октоподи и скариди се смятат за постни и са разрешени. По време на пост се забранява и консумацията на алкохол, разрешено е само червеното вино в събота и неделя в умерени количества.

Истинският пост освен с въздържание от храна от животински произход и алкохол е свързан и с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, а също и отказ от сексуални контакти и шумни забавления.



Храните от животински произход са важен изтоник на протеини. Белтъчните са необходими за правилното функциониране на организма, затова не трябва да се лишавате от тях по време на пост, а да намерите растителни източници на протеини.

Кои са най-добрите такива, може да видите в следващите редове:

Соеви продукти – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши. Соевите продукти са не само богати на протеини, но и са с ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с другите растителни източници на белтъчини. Затова и са предпочитани от редица атлети, придържащи се към вегетариански или вегански режим на хранене.

"Млечни продукти" на растителна основа – във веганските и вегетарианските магазини и ресторанти има изобилие от сирена и кашкавали от кашу и т.н

Ядки и семена – те са богати на протеини, затова ги включете в менюто си през тези четиресет дни. С най-високо съдържание на белтъчини са бадемите и кашуто, като бадемите всъщност са и най-малко калоричните ядки.

Те са незаменим източник и на есенциални мастни киселини Омега 3 и Омега 6.

Сусамът и лененото семе също съдържат тези полезни за организма полиненаситени мазнини, както и добро количество протеини, затова следващия път, когато се чудите какво да закусите, си намажете филийка пълносъзрнет хляб със натурален сусамов тахан.

Бобови култури – по-специално черен боб, леща, фасул и фъстъци са добър източник на разнообразни витамини и микроелементи и растителни протеини, бавни въглехидрати, тоест ще ви държат сити по-дълго време.