Автор
Весела Георгиева

Кето диетата: Всичко, което трябва да знаете за нея и как да постигнете резултати

Лятото е идеалното време за започването на хранителен здравословен режим, а за кето диетата знаем, че е доста добър вариант на такъв. Тя е много модерна напоследък и се разпространяват толкова много отзиви, критики, информация и различни мнения. Това поражда със себе си много спорове.

Когато става дума за хранене и диета, задължително трябва да се консултирате със специалист. Той ще ви насочи към най-правилния за вас режим и ще го съобрази със заболяванията, ако имате такива.

Кетогенната диета, наричана още кето диета, се базира на консумация на храни, богати на мазнини и протеини, като същевременно се изключват продукти, които съдържат въглехидрати, което вкарва тялото ни в състояние на кетоза. Хранителният режим е насочен към ефективна загуба на тегло и затова стана толкова популярен през последните години.


Как действа? Когато ядем храни, богати на мазнини, принуждаваме тялото си да използва тези мазнини, за да си осигури енергия. Организмът ни влиза в състояние на кетоза и това генерира по-добро окисляване на мазнините.

Какво е позволено да се хапва?
Кето диетата се фокусира върху консумацията на полиненаситени мазнини и мононенаситени мазнини, а те могат да бъдат намерени в храни като авокадо или ядки, които са важен източник на тези хранителни вещества. Диетата също така позволява консумацията на някои храни, които съдържат наситени мазнини, като бекон, сирене, мляко, масло и колбаси. Позволени са почти всички видове зеленчуци.


Какво НЕ може да се яде?
Избягвайте консумацията на въглехидрати, независимо дали са сложни, или прости. Става въпрос за зърнени храни и производните им, бобови растения, много видове плодове (пресни и сушени), нишестени зеленчуци, рафинирани и сладки продукти и напитки.

Предимствата са много
Основното е загуба на тегло и най-вече на мазнини. Също така е известно, че тя може да повиши добрия холестерол, както и да намали устойчивостта към инсулин и да регулира нивата му в тялото ни. Като че ли това не е достатъчно, но и кето диетата е изградена така, че да се чувстваме винаги заситени.

Недостатъците...

Когато се елиминират въглехидратите, се получава дисбаланс в консумацията на хранителни вещества, както и дефицит на витамини, минерали и фибри. Всичко това може да причини дълготрайно увреждане на различни органи.

Затова е важно да се консултирате със специалист, който да изготви план, подходящ точно за вас.