Автор
Ива Петрова

Метаболитният синдром при жените: Защо пълнеем неконтролируемо?

Защо размерът на корема се увеличава с възрастта? Нека разгледаме по-подробно хормоналните нарушения при жените, тъй като тe определят развитието на метаболитния синдром и свързаното с него затлъстяване.

Метаболитният синдром (МС) вече е известно като пандемията на 21-ви век. Разпространението му е 20 до 40%, а при по-възрастните жени честотата на това състояние достига 50% и повече.

Метаболитният синдром увеличава многократно вероятността от захарен диабет тип 2, от артериална хипертония (АХ) и развитието на сърдечно-съдови заболявания. Освен това МС засяга бъбреците и черния дроб. Този синдром се счита за предклиничен етап от развитието на атеросклероза и диабет тип 2. При навременно лечение неговите явления са обратими, рискът от усложнения е значително намален.



Защо възниква метаболитен синдром?

Точната причина за заболяването не е напълно известна на науката, но факторите, провокиращи развитието му, са идентифицирани, а именно:

1. Наследствена предразположеност: при роднини с диабет тип 2 МС се открива много по-често.

2. Прекомерното хранене, преяждането,
особено консумирането на животински мазнини. Мазнините са два пъти по-калорични от протеините и въглехидратите. Освен това те променят клетъчната мембрана по такъв начин, че тя престава да възприема инсулина и осигурява притока на глюкоза в клетката. Този процес се нарича инсулинова резистентност (IR). Това е важен фактор за развитието на болестта.



3. Ниската физическа активност забавя метаболизма на мазнините.

4. Високото кръвно налягане
води до лошо кръвообращение и засилва ефектите на инсулиновата резистентност.

5. Дисбаланс на хормоните. При жените преди менопаузата повишаването на нивата на тестостерон, което се случва при синдрома на поликистозните яйчници, е опасно. При пациентки в менопауза метаболитният синдром се отключва от физиологичното намаляване на нивата на естроген. Нека разгледаме по-подробно хормоналните нарушения при жените, тъй като тези нарушения определят развитието на метаболитния синдром при тях.

На възраст 50-60 години 60% от жените увеличават телесното си тегло с 2-5 кг или повече. Затлъстяването придобива черти не на гиноиден (женски), а на андроиден (мъжки) тип. Това се дължи на намаляване на производството на женски полови хормони (естроген) в яйчниците. В същото време синтезът на мъжки полови хормони в надбъбречните жлези и яйчниците не се променя.

Тестостеронът (мъжкият полов хормон) при жените причинява натрупване на мастна тъкан около вътрешните органи – това е така нареченото висцерално затлъстяване. Така че наддаването на тегло е свързано с метаболитни характеристики, свързани с възрастта и дисбаланс на половите хормони с преобладаване на андрогенните.



Мазнините се натрупват не в бедрата, а в корема. Дисбалансът на половите хормони пряко засяга липидния метаболизъм, повишавайки съдържанието на "лошия" холестерол (липопротеини с ниска плътност) в кръвта и намалявайки концентрацията на "добрия" холестерол (липопротеини с висока плътност). Отпадането на менструалната функция при жените, независимо от възрастта (в резултат на заболявания, операции, менопауза) води до нарушена функция на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове (ендотелна дисфункция) и повишено кръвно налягане.

Дефицитът на естроген е един от независимите фактори за високо кръвно налягане при жените. При дисфункция на яйчниците секрецията на прогестерон намалява, системата ренин-ангиотензин-алдостерон се активира, което води до повишаване на кръвното налягане и образуването на висцерален тип затлъстяване.

Всичко казано дотук показва важната роля на хормоналния фон на жената при формирането на симптомите на метаболитния синдром при нея. Учените са формулирали концепцията за "менопаузален метаболитен синдром", като се фокусират върху високия риск от това заболяване при жени над 45-годишна възраст.

Клинични признаци на този синдром са: растежът на телесните мазнини около вътрешните органи, намаляване на реакцията на тъканите към инсулин, влошаване на усвояването на глюкозата от тях, повишаване на нивата на инсулин в кръвта. В резултат на това се нарушава метаболизмът на въглехидратите, мазнините, пикочната киселина и се повишава кръвното налягане.

Основният признак на метаболитния синдром при жените е увеличаване на обиколката на талията с повече от 80 см. Допълнителни знаци: артериална хипертония, повишаване на съдържанието на триглицериди в кръвта, понижаване нивото на "добрия" холестерол, увеличаване на количеството на "лошия" холестерол, повишаване на нивата на кръвната захар, нарушен глюкозен толеранс.

Метаболитният синдром се диагностицира при наличие на основния признак и на всеки два допълнителни признака. Този синдром се развива постепенно. При пациенти с тежко заболяване може да се подозира още при преглед. Най-интензивните затлъстявания се отбелязват в областта на корема и раменния пояс. Ако се установи този тип затлъстяване, се предписват допълнителни диагностични изследвания.

Диагностика

Увеличаването на обиколката на корема е един от обективните признаци на метаболитния синдром. На ниво поликлиника се извършват следните изследвания и измервания: височина и тегло, обиколка на талията, определяне на индекс на телесна маса, тест за кръвна захар на гладно, тест за глюкозен толеранс, анализ на съдържанието на общия холестерол, триглицеридите, пикочната киселина, тестостерона, измерване на кръвното налягане.

А в болнични условия могат да се извършват следните изследвания: тест за глюкозен толеранс с определяне на нивото на инсулин (за оценка на IR), ежедневно наблюдение на кръвното налягане, изследване на липидния спектър, определяне на микроалбуминурия, изследване на показателите за коагулация на кръвта, компютърно или магнитно резонансно изображение на хипофизата и надбъбречните жлези, ултразвуково изследване на щитовидната жлеза, определяне на хормоналния фон на пациента.

Лечението
Принципите на лечението на метаболитния синдром при жените са: отслабване, корекция на хормоналните нарушения, нормализиране на кръвното налягане, предотвратяване на сърдечно-съдови усложнения.

В основата на лечението са нелекарствени методи, насочени към намаляване на телесното тегло. Достатъчно е да намалите теглото си с 5-10% от първоначалното, без да използвате строги диети. За да отслабнете, трябва да формирате хранително поведение, което ще ви помогне за консолидиране на резултата. Жената трябва умерено да намалява съдържанието на калории в храната си, да се откаже от животинските мазнини и да води дневник за храненето.

Трябва да използвате нискокалорични и нискомаслени храни във вашата диета, колкото е възможно повече. Краткосрочните нискокалорични диети и гладуването не водят до дълготрайна загуба на тегло, предупреждават лекари. Оптималната за здравето загуба е по 2-4 кг на месец.

Задължително е да се увеличи физическата активност. Важна е НЕ интензивността, а продължителността на натоварването и изминатото разстояние. Така едночасова разходка с умерено темпо е за предпочитане пред 30-минутен джогинг. Освен това могат да се предписват и лекарства за лечение на затлъстяване. Сибутрамин и неговите аналози не трябва да се използват, тъй като те драстично повишават риска от сърдечно-съдови усложнения (инсулт, инфаркт).

При затлъстяване II до IV степен се използват хирургични методи: стомашна лента (ендоскопска операция, при която върху стомаха се поставя специален пръстен, разделящ го на две камери); ръкавна резекция на стомаха (отстраняване на част от органа при запазване на всичките му физиологични функции), стомашен байпас (намаляване на обема на стомаха и промяна в движението на храната през стомашно-чревния тракт), билиопанкреатичен шунт, мини-стомашен байпас.

В допълнение към лечението на затлъстяването, следните области се използват при лечението на метаболитния синдром: Коригирайте нарушенията на метаболизма на глюкозата с перорални хипогликемични лекарства. При висок риск от сърдечно-съдови усложнения се предписват лекарства за понижаване на нивата на холестерола. Не забравяйте да коригирате нивото на кръвното си налягане с помощта на метаболитно неутрални лекарства. Назначава се антитромбоцитна терапия (аспирин).

За коригиране на хормоналните нарушения при жените се използват комбинирани препарати, съдържащи дроспиренон и естрадиол. Знайте обаче, че те се изписват се САМО след съвместна консултация между кардиолог и гинеколог.

Автор: Вера Чубейко

Четете още: Защо жените пълнеят на корем: 7 неочаквани причини