Автор
Woman.bg

Не докосвайте тези храни повече от веднъж месечно

Класическата диетология не посочва някакви конкретни продукти, консумацията на които да трябва да се сведе строго до един път месечно. При това обаче има няколко групи храни, които не бива да ядете твърде често.

Джънк-фууд

Ако не можете да живеете без чипс, газирани напитки и други всепризнато вредни храни, то поне ограничете консумацията им до веднъж месечно. Например наложете си правилото да хапвате спокойно любимите си „боклуци“ през последната неделя от месеца. Само че не прекалявайте – веднъж отвикнало от тежката мазна и сладка храна, тялото ви може да реагира на джънк-фууда с метеоризъм или диария.



Сладки изделия

В днешно време много хора отказват напълно захарта и съдържащите я продукти като торти, сладкиши и бонбони. Ако не сте способни да устоите на десертите, постарайте се да ограничите консумацията им първо до веднъж седмично, а после и веднъж месечно. Това ще е полезно не само за фигурата ви.



Калорични продукти

Някои храни уж са полезни, но всъщност са и много калорични – например авокадото, ядките и сушените плодове. Ако не можете да ги ядете в препоръчаните количества, около 30 гр. дневно, постарайте се да ги консумирате по-рядко. В същия списък включете и полуфабрикатите и рафинираните храни. Наднорменото тегло натоварва сериозно организма и води до различни проблеми – сърдечно-съдови заболявания, ставни болежки и диабет.



Храни, които хапвате по принуда

Недейте да ядете нещо, което не ви харесва, просто за компания. Може да е например несполучливо ястие, приготвено от ваш роднина, или екзотично ястие, с което ви черпят в чужбина. Направете го само в краен случай, ако добрият тон изключва възможността да откажете. Ако нещо не ви е вкусно, това не е случайно. Обикновено тялото „запомня“ продуктите, които някога са ни навредили, причинявайки отравяне или алергия.



Некачествени продукти

Не, не намекваме, че вие нарочно си купувате нискокачествени продукти. Просто в магазините като нищо можете да попаднете на фалшификати. Най-често се подправят млечните продукти. Обърнете внимание на цената – ако даден продукт е забележимо по-евтин от конкурентите си, сигурно има нещо гнило. Нали не искате да се храните с извара с добавени растителни мазнини или „кашкавал“ от неизвестни заместители?

Четете още: Тайната на Ева Мендес - една и съща храна всеки ден