Автор
Ева Григорова

Нутриционист заяви смело: Ето кои са храните, които действат като Оземпик и топят килограмите за дни

Semaglutide - също известен като Ozempic - постави началото на нова ера във войната срещу затлъстяването.

Илон Мъск и Джереми Кларксън са сред популярните личности признали, че именно Оземпик им е помогнал да свалят килограмите. Междувременно се говореше, че Ким Кардашиян го е използвала, за да свали бързо около 7 кг, за да се побере в роклята на Мерилин Монро на Met Gala през 2022 г.

Продуктът, който използват множество известни личности, както в Холивуд, така и у нас стимулира загубата на тегло, като имитира действията на хормон, освобождаван в червата след хранене - GLP-1.

Освен че казва на панкреаса да произвежда повече инсулин, хормонът GLP-1 изпраща сигнал обратно към мозъка и ни кара да се чувстваме сити.

В резултат на това Ozempic може предотврати преяждането при хора, които го използват. Също така е известно, че прави храната по-малко привлекателна, потенциално съсипвайки удоволствието от храненето.



За съжаление обаче често употребата на медикамента не е без странични ефекти, като тези, които се доверяват на този тип отслабване обикновено се оплакват от гадене, запек и диария след приема на лекарството. Някои съобщават дори за т.нар Ozempic face, което представлява специфично състаряване на лицето в резултат от използването на медикамента.

Д-р Ема Бекет, старши преподавател по хранителна наука и човешко хранене в университета в Нюкасъл в Австралия, сподели сензационно, че някои храни “могат да направят същото – без странични ефекти“.

Пишейки в The Conversation, тя каза: “Хранителните вещества, които задействат секрецията на GLP-1, са макронутриенти. Има доказателства, че чрез избор на храни с високо съдържание на тези хранителни вещества, нивата на GLP-1 могат да се повишат.
Това означава, че здравословната диета с високо съдържание на стимулиращи GLP-1 хранителни вещества може да повиши нивата на GLP-1. Това означава да включите в менюто си добри мазнини, като авокадо или ядки, или немазни източници на протеини като яйца.

Д-р Ема Бекет допълни още: “Добавете и храни с високо съдържание на ферментиращи фибри, като зеленчуци и пълнозърнести храни, подхранват нашите чревни бактерии, които след това произвеждат късоверижни мастни киселини, способни да предизвикат секреция на GLP-1.“ .
Wegovy, друго търговско наименование на медикамента, беше одобрен като лекарство за отслабване в САЩ през 2021 г., след като клинични изпитания показаха, че заедно с режим на диета и упражнения може да помогне на човек да загуби 15 процента от теглото си за 68 седмици. През март тази година Обединеното кралство също даде зелена светлина за неговото прилагане за целите на отслабването.

Wegovy скоро ще бъде достъпен за хора, които имат индекс на телесната маса 35 или повече - класификация, която означава, че страдат от болезнено затлъстяване. Пациентите също трябва да имат поне едно съпътстващо заболяване, свързано с теглото, като диабет тип 2, за да отговарят на условията.



Ето обаче как трябва да изглежда една балансирана диета:

• Яжте поне 5 порции разнообразни плодове и зеленчуци всеки ден. Всички пресни, замразени, сушени и консервирани плодове и зеленчуци се броят

• Базирайте ястията си на картофи, хляб, ориз, паста или други нишестени въглехидрати, в идеалния случай пълнозърнести

• 30 грама фибри на ден: На практика това изглежда така: 5 порции плодове и зеленчуци, 2 пълнозърнести зърнени бисквити, 2 дебели филийки пълнозърнест хляб и голям печен картоф с кората

• Включете в менюто си някои млечни продукти или млечни алтернативи (като соеви напитки), като изберете варианти с по-ниско съдържание на мазнини и захар

• Яжте по малко боб, варива, риба, яйца, месо и други протеини (включително 2 порции риба всяка седмица, едната от които трябва да е мазна)

• Изберете ненаситени мазнини и консумирайте в малки количества

• Пийте 6-8 чаши/чаши вода на ден

• Възрастните трябва да приемат по-малко от 6 гр сол и 20 гр наситени мазнини за жените или 30 гр за мъжете на ден