Маргаринът има дълга и доста объркана история, за това около него витаят и доста митове.

Появява се като по-евтин заместител на маслото, който обаче се оказва вреден за здравето впоследствие – съдържа голямо количество хидрогенизирани мазнини, наричани още и трансмазнини.

Чрез редица изследвания е установена връзка между високата консумация на трансмазнини и повишеното ниво на лош холестерол в кръвта, сърдечно-съдови и други проблеми.

През последните 15 години обаче производството на маргарин е усъвършенствано до степен, в която в продукта може да няма и следа от опасните хидрогенизирани мазнини.

Те са заменени с безопасните поли- и мононенаситени мазнини, които не влошават качеството на маргарина, а тъкмо обратното.

Неслучайно някои видове заместители на маслото се считат за далеч по-здравословни от млечния оригинал.