Шоколадът: плюсове и минуси

25 май 2011 | 15:33
7858
2
2

В шоколада се съдържат голямо количество физиологично активни вещества – теобромин и кофеин. Те стимулират сърдечно-съдовата и нервната системи.

Шоколадът повишава настроението, като стимулира производството на хормона на радостта – серотонин. Освен това, в умерени количества шоколадът действа успокояващо на организма.

Плюсове: шоколадът стимулира нервната и сърдечно съдовата система и защитава от вредното действие на свободните радикали.

Минуси: шоколадът води до превъзбуда преди сън и може да предизвика главоболие.

  

В него се съдържа голямо количество полифеноли – флавоноиди, чието количество в един блок шоколад се развняват на пет ябълки, четири чаши чай или две чаши червено вино.

Флавоноидите възпрепятстват отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове и по този начин предпазват от инсулт и инфаркт.

Още една разновидност на съдържащите се в шоколада полифеноли са катехините. Те са мощни антиоксиданти, т.е. помагат да организма в борбата срещу свободните радикали.

В шоколада тяхното съдържание е няколко пъти по-високо отколкото в зеления чай, който до скоро се считаше за лидер по съдържание на катехини (53 мг в 100 г срещу 14 г в 100 мл).

Съдържащата се в какаовото масло стеаринова киселина (до 70%) понижава равнището на холестерола в кръвта.

Към вредните съставки на шоколада следва да се отнесе танинът. Той може да предизвика главоболие у хора с вече стеснени в резултат на отлагания кръвоносни съдове, а употребата на шоколад пред сън може да доведе до безсъние и несвоевременна бодрост.

Една особеност – тъй като всички изброени положителни качества на шоколада се дължат на съдържащото се в какаовите зърна, избирайте варианти с максимално съдържание на какао. Такъв е например горещия шоколад, в който количеството какао следва да е поне 70%.

И още нещо – в шоколадът не трябва да има никаква друга мазнина освен тази от какаовото масло, пишат от zdrave.bg

Още по темата

Коментари

2 xxx
  28 май 2011 | 17:01 отговор
 

zashto podqvolite sravnqvate mililitri s gramove kato govorite za katehini..

 
1 Марина
  25 май 2011 | 19:11 отговор
 

а бе с една дума-полезен. ама ние тва си го знаем :D аз ако не изям поне една вафла...хайде да не е цял шоколад, щото пък става лошо после, но една вафла на ден ми е напълно достатъчна да ми се оправи насторението...

 

Добави Коментар

Най-четени