Стройната фигура зависи и от родителите

11 октомври 2011 | 13:42
6016
1
1

Добре сложените родители често предават на децата си особени гени, заради които и те имат същата стройна фигура, твърдят изследователи.

Вероятността детето в такова семейство също да се роди стройно се увеличава три пъти.

В течение на 5 години учените са анализирали ръста и теглото на родителите и децата в над 7000 семейства. Анализът на техния индекс на телесната маса (ИТМ) показал: ако и двамата родители са с понижен индекс, вероятността и детето да е слабо е 16,2%. А ако индексът и на майката и на таткото е висок, шансът детето им да е с нормална фигура е само 7,8%.

У слабите деца ИТМ бил 18,5 или по-малко, при условие, че за нормален се счита индекс между 18,5 и 24,9. При показател 25-29,9 се говори за наднормено тегло, а при цифра над 30 – за затлъстяване.

Когато и двамата родители били с наднормено тегло, децата били слаби и добре сложени само в 5,3% от случаите. При затлъстяване и на двамата този процент спада до 2,5, пишат от zdrave.bg

    

Ръководителят на изследването д-р Катрин Уитакър от отделението по епидемиология и обществено здраве към Университетския колеж в Лондон, цитирана от Би Би Си, подчертава: „Няма съмнение, че теглото и това каква е фигурата у родителите, определя в немалка степен какви ще бъдат и децата. Тази зависимост при семействата с наднормено тегло вече е била установена. Но досега никой не бе сравнявал каква е тенденцията при родителите с нормално тегло и нисък ИТМ и техните деца”.

Известно е, че всички гени имат две версии – алели. Няма причина да се смята, че при гените, определящи теглото ни е различно. Затова учените са на мнение, че у хората има гени, свързани с ниското тегло и такива, определящи наличието на килограми над нормата. Съответно у добре сложени родители с ниско тегло доминират „слабите алели”, които те често предават на децата си.

Още по темата

Коментари

1
  25 януари 2012 | 11:35 отговор
 

Е, Добър Ден...

 

Добави Коментар