Автор
Теодор Муховски

Водната диета, която прави чудеса: Ето как да я спазвате, за да се стопите

Водната диета е един от най-старите методи за отслабване. Можете без усилия да свалите три килограма или дори повече за две седмици, без да се изтощавате с тренировки във фитнеса.

Запознайте се с основните принципи на водно-солевата диета:

Осемдесет процента от човешкото тяло се състои от вода. Без вода във всяка клетка на тялото ни всяка секунда протичат химични процеси, а липсата на вода, наред с други неща, влошава обмяната на веществата и натрупването на мазнини.

Интересен факт: мозъкът ни има център за ситост и център за жажда. Те се намират близо един до друг, поради което често се получава объркване: често си мислим, че сме гладни, а всъщност се оказва, че сме жадни.

Вашингтонският университет е направил интересно проучване: На хора, които са били гладни, е дадена чаша вода и са помолени да не се нахвърлят на храна в продължение на 15 минути и да следят усещанията си, за да се установи дали апетитът им ще намалее. И наистина, повечето участници установили, че гладът им изчезва.

Водната диета включва балансирана консумация на течности в продължение на няколко дни (до един месец) и води до впечатляващи резултати: сваляне на няколко килограма без особени усилия и с ползи за здравето.

Правила за водна диета

Колко вода да се пие

Газираната минерална вода или дестилираната вода няма да ви свършат работа: необходима ви е чиста питейна вода без примеси (без соли, хлор и желязо).

Водата трябва да е топла или със стайна температура: студената провокира апетита, а организмът има нужда от време, за да я затопли.



Колко вода трябва да пиете

Принципът "колкото повече, толкова по-добре" не работи тук: пиенето на твърде много вода води до претоварване на бъбреците и повишаване на кръвното налягане, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Освен това твърде многото вода отмива важни минерали.

Всеки човек има своя индивидуална дневна норма на потребление на вода и тя може да бъде изчислена.

За един килограм тегло - 40 милилитра вода. Например, ако теглото ви е 60 кг, трябва да пиете по 2400 мл вода на ден.

Кога да пиете вода

Започнете деня си с чаша топла вода: в идеалния случай 30 минути преди закуска. Водата помага за стартиране на метаболизма, събужда ви бързо и ви дава онзи прилив на енергия, от който всички се нуждаем в началото на деня.

Пийте преди всяко хранене (експертите съветват да не я приемате заедно с храната) и няколко часа след това. Последната чаша трябва да се изпие преди лягане.

Пийте не повече от 250 мл вода наведнъж и ограничете приема на сол, за да избегнете подуване.

Водна монодиета: нищо друго освен вода

Съществува строга версия на водната диета: не трябва да консумирате нищо друго освен вода през определен период от време. Лекарите казват, че продължителността на такъв експеримент не трябва да надвишава 72 ч. В противен случай това може да ви навреди.



Водна диета за един ден или за 3 дни

Краткотрайната диета може просто да ви помогне да се подготвите за важно събитие, като парти или нещо наистина бляскаво. Гладуването може да ви помогне да намалите талията си - водната диета за един ден може да е най-лесна.
24 часа без храна е най-малко стресиращият вариант за тялото ви, но резултатите ще са минимални. Ако ще гладувате един или три дни, трябва да имате предвид, че ще почувствате слабост, гадене, концентрацията ви ще бъде намалена и ще заспите, затова планирайте водния си "спринт" за уикенда, когато няма да ви се налага да ходите до офиса или да шофирате.

Не е задължително да пиете само чиста вода: можете да добавите към нея лимон или да я редувате с чай.

Оттегляйте се от диетата постепенно: нахвърлянето върху храната не е позволено, дори и много да ви се иска, така че обуздайте импулса да изядете всичко в хладилника. Първо добавете захар към водата, след това изпийте разреден плодов или зеленчуков сок, а после изяжте малка порция лека течна каша.

Не се опитвайте да засилите диетата си с диуретици или хапчета за отслабване: организмът вече е в шок, допълнителните тестове могат да го пречупят.

Консултирайте се с Вашия лекар: може да има противопоказания или ограничения, които е важно да знаете.



Водна диета за 5, 7, 14, 30 дни

При спазването на диета за повече от 3 дни трябва да добавите към питейния режим и правилно хранене. Храната трябва да е разнообразна, но нискокалорична: оптимално е да се консумират 1000-1200 килокалории на ден. Приемайте последното си хранене три часа преди лягане.

Изключете пушените меса, сладкишите, захарните изделия, продуктите от брашно, алкохола и безалкохолните напитки.
Менюто трябва да включва пресни плодове и зеленчуци, горски плодове, ядки, хляб, елда, яйца, извара, нетлъсто месо и риба, зеленчукови бульони и леки месни супи. Водата трябва да се пие в количество около 30 мл на килограм тегло.

Не се предвиждат никакви "изневери", така че този дългосрочен вариант ще е подходящ само за много дисциплинирани хора, но резултатът със сигурност ще ви зарадва: минус 5-8 кг за 14-30 дни не е нещо необичайно.

Приемайте витамини

Както казахме по-горе, водата може да отмие хранителните вещества, така че изберете добър комплекс от витамини, който да компенсира евентуалния им недостиг.

Противопоказания

При всички предимства на водната диета е по-добре да не прибягват до нея хора, които имат склонност към подуване, проблеми със стомаха, пикочната и сърдечно-съдовата система, скокове на високото кръвно налягане, хронични заболявания. Възрастните хора, бременните и кърмещите майки, малките деца и юношите не трябва да спазват водната диета.