Автор
Радина Василева

Код здраве: Как да подготвим кожата си за жаркото слънце

Знаете ли, че в Европа на всеки 5 часа 1 човек умира от рак на кожата, познат още и като меланома. Особеното на тази стряскаща статистика е, че за разлика от много други видове рак, 90% от случаите му са лечими, ако бъдат открити навреме. Още повече, че това е единствената форма на рак, чиито признаци се виждат с невъоръжено око. По темата в „Код здраве“ разговаряме с дерматолога д-р Камелия Присадашка.

„До земната повърхност достигат предимно UVA и UVB лъчи, като малка част от тези лъчения на слънцето са полезни за здравето ни. От една страна те спомагат за синтезирането на витамин D в тялото, но в по-големи дози могат да доведат до различни увреждания на кожата. Както всички знаем, озоновият слой в атмосферата изтънява и филтрирането на вредните лъчи намалява. Затова трябва ежедневно да предпазваме кожата си от тях“, съветва д-р Присадашка.
Често обаче, заради неправилно използване на слънцезащитни продукти, техният ефект се губи. 30 минути преди излагане на слънце вече трябва да сме нанесли такъв продукт, а ако сме на плажа, това трябва да го правим на всеки 2 часа – нещо, което обичайно се пропуска. Важно е да знаем, че на морския бряг е необходимо да използваме фактор 50, а в градска среда – 30.
Един от продуктите, който често д-р Присадашка препоръчва на клиентите си, е спреят на LA ROCHE-POSAY – Anthelios, тъй като той е изключително лесен за употреба, не оставя бели следи и кожата не лъщи.

„Зачестяват случаите на злокачествени образувания на кожата. Ежедневно наблюдаваме пациенти със соларни пигментации. Това често се случва при хора, които работят на открито или се излагат прекомерно на слънце. След време по техните кожи се забелязва отпуснатост, загуба на еластичност, дълбоки бръчки, което води до повишен риск от поява на злокачествени заболявания“, алармира д-р Присадашка.

По данни на Световната здравна организация 1/3 от всички видове рак са именно на кожата: над 200 000 нови случаи на меланома са диагностицирани всяка година. Добрата новина е, че можем да забележим всяка една промяна по кожата си с просто око. Затова трябва да следим бенките, а ако забележим промяна, своевременно да се консултираме с дерматолог. „В България ежегодно се провеждат безплатни кампании от LA ROCHE-POSAY, съвместно с водещи дерматолози, които целят именно ранно диагностициране и превенция на рака на кожата. Всеки може да се възползва от кампанията и да прегледа бенките си, независимо дали има промяна или не“, съветва специалистът. Пълният график на безплатните прегледи на LA ROCHE-POSAY, част от кампанията „Станете Skin Checker“, може да откриете ТУК.

За какви признаци и промени да следите по кожата си, както и колко често да посещавате дерматолог, за да сте сигурни, че кожата ви е в добро здраве – вижте във видеото.

Гардероб водеща:

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в Soundcloud.

(в материала има продуктово позициониране)