Автор
Теодор Муховски

5-те най-опасни съставки в козметиката, които могат за съсипят кожата

Когато сте си купили непозната козметика, винаги прочитайте съставките, които съдържа. В противен случай може да се окажете без красива и здрава кожа.

Представяме ви списък с опасни за кожата съставки:

1. Парабените са съставки със синтетичен произход. Всичко, което започва с думите метил-, етил-, пропил-, бутилпарабен, не е препоръчително за употреба. Те се използват като консерванти. Най-често се намират в края на листовката. Парабените могат да предизвикат алергични реакции и кожни заболявания.



2. Феноксиетанолът, популярен консервант, също присъства в края на списъка. Той може да раздразни кожата и да предизвика алергични реакции.

3. Минералното масло е производно на петрола. То е евтина основа и се използва в много различни козметични линии, дори в най-скъпите. Минералното масло блокира порите и пречи на кожата да функционира правилно. Рафинираните петролни продукти често са в началото на състава.

4. Съставката, започваща с Е или ПЕГ с номер като Е120 или ПЕГ-8, е синтетична версия на естествено вещество. Тя прави кожата тънка и пропусклива за други вещества от козметиката и околната среда. Срещат се доста често.

5. Сулфати - намират се във всички продукти с пяна, но могат да бъдат открити и в други. Сулфатите причиняват раздразнение и изсушаване на кожата



Ето кои са най-опасните:

Алуминиев сулфат (Алуминиев сулфат) - от синтетичен произход, понижава нивата на рН, емулгатор. Намалява изпотяването и има антисептично действие. Поглъщането му е токсично. Фактът, че този метал е част от повечето антиперспиранти, е известен на всички, но малцина са наясно с ролята, която той играе в организма. Прониквайки в клетките на кожата, алуминият причинява "нестабилност" на гените на гръдната тъкан, което от своя страна може да доведе до образуването на ракови клетки.

Амониевият лаурилсулфат е синтетичен детергент и пенообразувател. Одобрен е за употреба в натуралната козметика с ограничения. Може да предизвика дразнене на кожата, алергични реакции и изсушаване.



Натриевият лаурилсулфат (SLS) е много популярен в производството на козметика и има различни източници на произход. Той може да бъде получен както от рафинирани петролни продукти, така и от природни суровини. Използването на естествен SLS е одобрено от някои стандарти, но той дразни кожата и лигавиците и замърсява околната среда (ако е получен от петролни продукти).

Натриев лаурет сулфат (SLES) е синтетично производно, пенообразуващ агент, емулгиращ компонент, повърхностноактивно вещество. Производно на етоксилиран лаурилов алкохол. Предизвиква дразнене, изсушава косата и кожата. Може да съдържа токсични примеси, като 1,4-диоксан (потенциално канцерогенен), които ще причинят замърсяване на околната среда.

Съветът на експертите: Ако откриете дори една съставка в даден продукт, по-добре го изхвърлете!

Четете още: 5 грешки в грима, които допускаме през зимата