Автор
Теодор Муховски

Експерт посочи колко често трябва да мием косата си с шампоан

За да имате здрава и поддаваща се на управление коса, трябва да знаете как правилно да я почиствате и да се грижите за нея. Това е проста процедура, но за да постигнете най-добри резултати, трябва да спазвате определен режим.

Ежедневният хигиеничен душ е норма за съвременния човек. Чистотата не само премахва неприятните миризми и сърбежа, но и поддържа кожата здрава. Въпросът колко често да мием косата си е дискусионен сред експертите.



Здравето на косата и скалпа се влияе негативно както от твърде рядкото, така и от твърде честото миене.

Фактори, които определят колко често трябва да миете косата:

Индивидуална функция на себума

Ако кожата е склонна към омазняване, тя има склонност да прави това по-бързо.

Използване на стилизиращи продукти



Те задържат косата на място, но създават филм, който не позволява на скалпа да диша, замърсява го и увеличава изпотяването.

Хормонални състояния

Юношеството или бременността карат мастните жлези да работят по-усилено.

Нива на замърсяване на околната среда

В замърсен и прашен голям град скалпът ви може да се замърсява вечер.



Широко разпространено е мнението, че честият контакт с вода и шампоан ще предизвика активна секреция на себум. Това е вярно само отчасти, тъй като скоростта, с която това се случва по естествен начин, зависи от наследствеността и от това как работи хормоналната ви система. Ето защо фризьорите препоръчват да миете косата си толкова често, колкото е необходимо.

Между другото, не трябва да миете косата си твърде често, ако я боядисвате. Много шампоани отмиват цвета, затова бъдете внимателни и се придържайте към професионални продукти, които ще запазят цвета ѝ за по-дълго време.



Четете още: Какви са ползите от сънуването на кошмари