Автор
Антония Дамянова

Какви са ползите от сънуването на кошмари

Страхът, изпитан по време на кошмари, помага да се справите със стреса в реалния живот. Това заключение направиха учени от университета в Женева. Резултатите от тяхната работа са публикувани на портала Human Brain Mapping.

В проучването са участвали 18 души. Учените са наблюдавали мозъчната им активност по време на сън и са открили, че когато доброволците сънували кошмари, са активирали инсулата и цингуларния гирус на мозъка, които са отговорни за стреса.

По-нататъшни наблюдения установяват, че в будно състояние тези области на мозъка показват намаляване на активността.

В тази връзка малко по-рано учени от Калифорнийския университет в Бъркли установили, че липсата на дълбок (бавен) прави човек уязвим на стрес и повишава тревожността.

Здравият сън се състои от две фази, редуващи се през нощта - бърза (стадий на бързо движение на очите) и бавна. В случай на осемчасов сън, фазата на дълбокия сън е около 80-90 минути.

След горепосоченото откритие учените провели друг експеримент, в който участниците били задължени да водят дневници, в които да записват сънищата си, както и емоциите, които те предизвиквали. След седмица водене на дневник на участниците били показани неприятни изображения с насилие и друго шокиращо съдържание. Сканирането на мозъка показало, че доброволците, които често сънували кошмари, реагират много по-спокойно на изображенията от останалите.

От това учените заключили окончателно, че кошмарите изглежда закаляват човек и в дългосрочен план помагат да оцелее в стресови ситуации в реалния живот. Смята се, че това откритие ще позволи разработването на нови лечения за тревожни разстройства.

Още ползи от кошмарите

- Както вече стана ясно, сънуването на кошмари помага при преодоляването на стреса - когато изживяваме кошмари, нашето тяло отключва стресова реакция, която впоследствие може да ни помогне да реагираме по-спокойно на дадено предизвикателство или опасност.

- Кошмарите разтоварват организма от натрупано напрежение или чувство на тревога.



- Сънуването на кошмари стимулира креативността, отваряйки пътя на нови идеи и вдъхновение. Много писатели, художници и музиканти са използвали своите кошмари като източник на вдъхновение за своите творби.

- Подобрява преценката при осъзнаването на рисковете и опасностите.

- Ако се научим да се справяме с кошмарите и да ги разбираме като част от нашето подсъзнание, те могат да ни помогнат да укрепим менталната ни устойчивост. Това може да ни направи по-гъвкави и устойчиви на ежедневието.

- Кошмарите могат да бъдат и резултат от някои нездрави навици, каквито са консумацията на алкохол, пушенето или злоупотребата с наркотици. Често пъти кошмарите са резултат именно на приема на опиати. Подобен проблем може да се яви като вид стимул да се преборим със зависимостта си към тях.

Четете още: Любопитни факти за съня и сънищата