Автор
Woman.bg

Красотата не е в симетрията. Сиянието е по-важно

Изследователи, изучаващи привлекателността на лицето, откриха, че хората смятат гладкостта и руменината на кожата на една жена за ключовия фактор, когато решават дали тя е привлекателна или не.

Досега експертите вярваха, че най-важният аспект в оценяването на красотата е симетрията на лицето.

Експеримент на учени от Гьотингенския университет в Германия показа, че е много по-вероятно хората да извърнат очи, ако някой има неравномерен тен на лицето, отколкото по друга причина.

Изследователите направили снимки на лицата на 170 жени на възраст от 10 до 70 години, сложили тяхната кожа на идеализиран компютърен модел и помолили 430 души да ги подредят по привлекателност. Единственият променящ се фактор бил качеството на кожата на модела.

Най-положителни отзиви получили моделите с най-равномерен тен на лицето. Това се оказало по-важен фактор от почти всеки друг и силно изненадало експертите.

В отделен опит те взели изображения на жени на възраст 50 години и нагоре. Тези с бръчки били възприемани като по-възрастни, докато тези с неравномерен тен на лицето били оценявани като хора, на които повече им личи възрастта и които не са в добро здраве.

Специалистите предполагат, че хората са развили усещане към балансираната кожа, защото тя е видим индикатор за добро здраве. Те поясняват, че тена на кожата при жените говори много за репродуктивния им потенциал.

Откритията добре обясняват трайната привлекателност на актриси като Хали Бери, Дженифър Анистън и Кейт Бланшет, които се славят с „хубава кожа”, независимо от възрастта си.