Революционно! Учени подмладиха човешки клетки с 30 години

11 април 2022 | 15:50
5814
0
Снимки: Pixabay, Twitter
0

Учени са успели да подмладят клетките на кожата на 53-годишна жена, така че те да съответстват на тези на 23-годишна, съобщи Би Би Си.

Изследователите от университета на Кембридж са силно обнадеждени, че същите подмладяващи резултати могат да постигнат и с други тъкани в тялото. Технологията пък е базирана върху техниките, използвани за създаването на клонираната овца Доли преди повече от 25 години.

Целта на технологията е да се разработи лечение на заболявания, свързани с възрастта, каквито са например диабетът, болестите на сърцето, неврологичните разстройства и др. Ръководителят на екипа - професор Волф Райк вярва, че техниката в крайна сметка може да бъде използвана, за да бъдат поддържани хората по-здрави за по-дълго време, докато остаряват.

"Мечтаехме за подобно откритие. Много често срещани болести се влошават с възрастта и мисълта да помогнем на хората по този начин е изключително вълнуваща", каза той.

Проф. Райк обаче подчертава, че трудът им, публикуван в списание iLife, е на много ранен етап. Той допълва, че трябва да се преодолеят няколко научни проблема, преди да се премине от лабораторията към клиниката. Райк обаче подчертава, че откритието е революционно и важна стъпка напред в борбата със стареенето. То на практика потвърждава теорията, че подмладяването на клетките е абсолютно възможно.

Техниката, използвана за създаването на Доли, е опростена през 2006 г. Новият метод, наречен IPS (индуцирани плурипотентни стволови клетки) включва добавяне на химикали към възрастни клетки за около 50 дни. Това води до генетични промени, които превръщат възрастните клетки в стволови.


И при двете техники създадените стволови клетки трябва да се развият в клетките и тъканите, от които пациентът се нуждае. Това се оказва трудно и въпреки десетилетията усилия, използването на стволови клетки за лечение на заболявания понастоящем е изключително ограничено. 

Екипът на професор Райк използва техниката IPS върху кожни клетки на 53-годишна възраст. Учените обаче съкращават химическата баня от 50 на около 12 дни. Д-р Дилгит Гил от изследователския екип с изненада открива, че клетките не са се превърнали в ембрионални стволови клетки, а в подмладени кожни клетки, които изглеждат и се държат така, сякаш са от 23-годишен индивид. 

"Спомням си деня, в който получих резултатите и не можех да повярвам, че някои от клетките са с 30 години по-млади, отколкото трябваше да бъдат. Беше много вълнуващ ден!", споделя Гил.

Техниката не може да бъде приложена незабавно в клиника, тъй като методът IPS увеличава риска от рак. Професор Райк обаче е уверен, че след като вече е известно, че подмладяването на клетките е възможно, неговият екип може да намери алтернативен, по-безопасен метод.

"Дългосрочната цел е да се удължи продължителността на човешкото здраве, а не на живота, така че хората да остаряват по по-здравословен начин", уточнява той.

Четете още: 4 трика да бъдете спираща дъха красавица

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени