Автор
Ева Григорова

Стресът убива кожата - ето какво можете да направите, за да я спасите!

Всички проблеми идват от стреса. Вероятно сте чували този израз повече от веднъж. Но колко насериозно го приемаме всъщност? Ново изследване, проведено от учени от Йейлския университет установи, че хроничният стрес е свързан не само с влошаването на състоянието кожата ни, но и сн нейното стареене!

Можем да кажем, че стресът „атакува“ кожата ни на няколко фронта, благодарение на две основни вещества: адреналин и кортизол.

Адреналинът често причинява вазоспазъм, което води до нарушение на микроциркулацията в кожата: така тя започва да изглежда уморена и потъмняла. Нарушава се и циркулацията на хранителни вещества към косата и ноктите, поради което те стават чупливи.



Също така, не забравяйте, че повишаването на нивата на адреналин засилва миризмата на пот! Друг от негативните ефекти на този хормон е промяната на pH на кожата, което намалява защитните й функции. В този случай възниква благоприятна флора за развитието на гъбички и бактерии, която може да се прояви под формата на различни обриви.



Друга субстанция с „бърз отговор“, кортизолът, предизвиква активиране на себума, което води до запушване на порите, което пък често предизвиква появата на акне.

Под въздействието на кортизола се активират и специални металопротеиназни ензими, които са способни да унищожават протеинови клетки, включително колагена и еластина. А те, както знаем, са отговорни за гладкостта и младостта на кожата.

Какво може да се направи, за да се намали въздействието на стреса върху кожата?

Ако човек е подложен на стрес, тогава за него е подходяща положителна стимулация, тоест нискотравматични процедури, които ще помогнат на кожата да се справи с възпалението. Тази група процедури включва леки химически пилинги, фотоподмладяване, различни видове масажи, биоревитализация, мезотерапия с витаминни коктейли, ботулинотерапия и др.



Как да намалим стреса?

За да остане кожата млада и здрава, трябва да спазвате прости, но важни правила: да спите поне 7 часа на ден, да се разхождате на чист въздух, да не злоупотребявате с алкохол и пушене, да използвате различни техники за релаксация (дихателни упражнения, йога, ароматерапия, медитация и др.).

Ако смятате, че не успявате да се справите със стреса сами, тогава е препоръчително да се свържете с психолог, психотерапевт или хипнотерапевт. Не пестете време и пари за себе си и ефектът няма да закъснее. Кожата, косата и ноктите ви ще станат здрави и свежи!