20% от двойките прекарват повече от една година в опити да заченат дете, показва ново проучване.

В много случаи неуспешните опити за забременяване води до раздяла на двама души, които искат да станат родители. Експерти обвиняват за това желанието на жените да станат майки на по-късна възраст и епидемията от затлъстяване, заляла цял свят. Това са двете най-големи причини за безплодието на двойките, особено при жените, които се опитват да забременеят след 30 г.

Затлъстяването може да повлияе на овулацията на жените и качеството на спермата при мъжете, пише БГНЕС. Също така увеличава броя на случаите със заразяване с болести, предавани по полов път. В изследването участват 2000 души, от които 14% страдат от безплодие. Експертите твърдят, че няма нужда да се притеснявате, ако не успеете да забременеете в рамките на една година. Що се отнася до процедури ин-витро, 17% от двойките признават, че биха опитали.

22% от участниците признават, че невъзможността да заченат е съсипала сексуалния им живот. При 7% от двойките стерилитетът е при мъжете, а при 11 на сто от анкетираните при жените. 76 на сто от отговарялите на въпроси смятат, че алкохолът и цигарите също допринасят за проблема.