Родители на недохранено момиченце бяха изправени пред съда в Австралия в четвъртък заради болната им амбиция да направят отрочето си веган. Те държали детето си на строга диета, която оказала негативен ефект върху неговото умствено и физическо развитие, съобщава "Сидни морнинг хералд".

Мъничето било хранено толкова оскъдно, че на 19 месеца то нямало дори израснали зъби и изглеждало като 3-месечно бебе.

Детето било откарано в болница, след като претърпяло припадък през март 2018 г. Тогава било установено, че единствената храна, която консумирало до момента, била изцяло на растителна основа. Диетата му се състояла от овес, картофи, ориз, тофу, фъстъчено масло и оризово мляко. За закуска му се полагало единствено парче плод или стафиди. Вследствие на безумната диета, детето останало недохранено и развило костно заболяване, което за щастие все още може да бъде предотвратено.

Заради лудостта на родителите си момиченцето тежало само 4,89 кг и било много по-ниско от нормалното. При него липсвали всички умения, характерни за децата на неговата възраст. На близо 2 години то не можело нито да говори, нито да седи, нито да се завърти или да държи шише.

Лекарите били шокирани и от факта, че това бил първият случай, в който бебето прекрачвало прага на болницата, а освен това не било и ваксинирано.


Скрийншот: 9news

Родителите, чиито имена не се споменават поради правни изисквания, се признаха за виновни за това, че не са полагали необходимите грижи за детето си.

В хода на процеса майката и бащата се явиха с различни адвокати. Според защитникът на майката тя страдала от депресия, но експертизите на съдебните психиатри категорично опровергаха тези твърдения. От своя страна пък бащата се опитал да прехвърли вината върху майката. Той твърдял, че голяма част от времето си прекарвал в работа и че храненето на бебето се грижела единствено жена му, а той нищо не знаел. След като било доказано обаче, че той умишлено излъгал медицинските лица за развитието на детето при приемането му в болницата, думите му също били опровергани.

Към момента детето е почти на 3 години. То е предадено на грижата на институциите и дори вече ходи на предучилищна. Момиченцето се храни нормално, но за жалост вследствие на продължителния глад при него е отчетено наднормено тегло. Причината е във височината, която е твърде непропорционална спрямо теглото и възрастта. Детето има и психически проблеми, поради което му е съставена професионална програма за редовни прегледи и занимания с психолози.

"Колкото по-голяма става, толкова безпокойството и стресът при нея нарастват, когато идва за изследвания. Започва даже да изпада в истерия, когато се опитваме да ѝ вземем кръв", коментират специалистите, на чиито грижи детенцето е поверено.

Четете още: Веган родители убиха бебето си