Автор
Веселина Петрова

Как да се справим с токсичните родители?

Психолозите наричат "токсични" онези отношения, които внасят емоционална болка и ни водят до пълно изтощение. Независимо дали става въпрос за отношения между родители и деца, приятели, мъж и жена. Всички родители допускат грешки, казва Сюзън Форуърд в своята книга "Токсичните родители". Как обаче можем да се справим с неприятния проблем?

Най-често срещания проблем при взаимоотношенията, е постоянното нарушаване на границите на личното пространство. От детството - постоянният контрол, влизането в стаята без да се почука, четенето на чужди дневници, обезценяването на чувствата. А в по-зряла възраст - влиянието при избора на партньор, жилище, професия.

"Вечните родители". Те сякаш казват на децата си - не пораствай, остани с мен. Когато стане голямо, детето, отгледано от този тип родители, ще бъде инфантилно, трудно ще построи успешна кариера, трудно ще си намери партньор, а ако го намери, ще очаква той да решава всичките му проблеми.

Равнодушните родители. Те пък дават твърде много свобода на детето си, демонстрирайки равнодушие. А това не е безопасно. Детето, пораснало с такива родители, ще има проблеми с изграждането на стабилни отношения, ще бъде твърде самостоятелно и няма да е склонно да прави компромиси.



Трябва ли напълно да се освободим от токсичните си родители?

Всичко е строго индивидуално, казват психолозите. По-добре е в началото да има разговор, опит за надграждане на отношенията, за разбиране. Често опитът за освобождаване е съпроводен с чувство на вина и тревога.

Как да се справите с "вечните родители"? Започнете с поставянето на граници. Ако все още живеете заедно, променете това. Гответе си сами, пазарувайте сами, излизайте по-често на среща с приятели.

Бъдете смели. Дори поставянето на малки граници е добро начало. Ако родителите ви се грижат за вашите деца, по възможност намалете това време - запишете ги на занималня, курсове, наемете момиче, което да им помага. Това също е вид граница.

Как да се справите с равнодушните родители? Като начало поговорете с тях, че искате да прекарвате повече време заедно. Измислете начин да го постигнете. Дали ще е обща почивка, пътешествие, хоби, няма значение. Измислете си семейни традиции, които да ви събират и сближават. Бъдете последователни и не се отказвайте.