Автор
Woman.bg

Съветите на Монтесори: Как да посеем у детето любов към четенето

Книгите са духовната храна, пътеводната светлинка, малките и китни прозорчета към широкия и непознат, пълен с тайнства и загадки свят, които обогатяват фантазията, кръгозора и въображението на малкия четец.

Всеизвестно е, че детският ум е изключително пластичен, което му помага с лекота да усвоява нови и нови знания и умения. Ето защо е от решаващо значение ние, родителите, още от рано да започнем да четем на децата си възможно най-често. И така да събудим една от най-полезните добродетели у мъниците си – страстта към четенето.

Култивирането на интереса към книгите не бива обаче да става насилствено и да се възприема като задължение. При много от децата то идва естествено и неусетно, особено когато книгата е поднесена по подходящия начин – ненатрапчиво, с внимание и събуждайки любопитството у малкото човече към историята и персонажите в нея.
За целта можем да си помогнем, като се доверим на доказалия се във времето и пространството метод Монтесори.

Подреждане на история в картинки в хронологичен ред

Този метод е подходящ за прилагане над дете не по-рано от навършването му на 5 години. Първо, набавете си интересна и популярна история в илюстрации. Вместо да късате странички от книжка обаче, по-добре намерете интригуващия приказен сюжет, разказан в картинки, в интернет и го разпечатайте. След това поднесете картинките в разбъркан ред на детето и го помолете да ги подреди в правилната им последователност, както е в приказката. Важно е да насърчите малчугана не само да намери верния път към края на историята, но и да се опита да ви я разкаже... по своя си по детски очарователен и неподражаем начин.

Изобретяване на личен буквар

Ако мъникът ви е навършил 5 годинки, хващайте се заедно на работа. Забавлението е гарантирано! Достатъчно е да си набавите тефтер или лист формат А2. Добавете към съкровищницата още няколко цветни списания с картинки и букви. Дайте флумастри или боички, ножичка и лепило и оставете малчугана на творческата му страст и фантазия. Ще останете изненадани от бликналата в този момент съзидателна енергия у малкия творец. Накрая сами ще се убедите, че няма по-лесен и забавен начин да се учат буквите.

Писане на книга

Методът е подходящ за мъници над 4 годинки. Влейте любов към писането у детето, като му връчите най-тържествено в малките ръчички тефтер с бели странички, разноцветни химикалки и флумастери. Кажете му да се чувства свободен с тези вълшебни подаръчета и да създаде с помощта им върху страниците своя история. Можеда го насърчите само да измисли име на героя, след което да нарисува неговия портрет. Помогнете му да изпише първата му буква. След това вземете нещата в свои ръце. Нека малкият писател сам да измисли история, а вие записвайте с големи печатни букви това, което той ви разказва. Вие пишете, а оставете детето само да рисува илюстрациите. Работете над книгата ден след ден, месец след месец.

Писане на писма

Този метод е добре да приложите след навършването на малчугана на 6 години. Запретнете ръкави и стимулирайте у мъника желанието да напише писмо на свой приятел. Очарованието и емоцията на хартиената коледната картичка не може да се сравни с нито една друга, изпратена по фейсбук, мейл или телефон, дигитална такава. Друго е усещането, когато можем да докоснем картичката/писмота, да я разгърнем, да плъзнем пръсти по изображението или буквите, да почувстваме душата на написаното, топлината и емоцията, вложени в него, и да се усмихнем. И всичко това да го предадем на нашето дете – нека и то да почувства красотата на това ретро преживяване, да се наслади на удоволствието от писане на истински писма, изпращане по пощата и трепетно очакване на отговора.

Четете още: Златните принципи на Мария Монтесори