В тези толкова странни времена, пред каквито човечеството сигурно не се е изправяло през последните 100 години, и невидимата заплаха дебне отвсякъде, все повече, подобно на вълци единаци, мислим само за себе си. Но има една група от хора, освен възрастните, които са още по-изплашени от нас и отговороността им е още по-голяма, тъй като в тях расте бъдещето на човечеството. Това са жените, които утре ще дарят живот и то в толкова объркано време.

Няма лесна бремнност, но тази, прекарана под пълна карантина, със сигурност е още по-трудна. Много въпроси измъчват жените, в чиято утроба расте бебе, свързани не само с обичайните вълнения, но този път и с чудовището „коронавирус“. Може би най-важният от тях е: „А ако се заразя? Ще мога ли да родя здраво дете?“



Скъпи майки, отговорът на този въпрос е по-скоро положителен. И в подкрепа на това твърдение, ще цитираме д-р Георги Стаменов, който сподели пред BTV, че в Китай 40 жени, заразени с коронавирус, са родили здрави бебета.

Факт е, че все още не можем да открием много информация за бременните и COVID-19 и как заразата би повлияла на плода. В интерес на истината обаче, не е доказано, че майката може да предаде инфекцията на бебето. Д-р Стаменов споменава, че коронавирусът може да увеличи опасността от преждевременно раждане.

Безспорно бременните дами трябва да бъдат по-внимателни и да се придържат към изолацията, тъй като имунната им система е по-слаба. От особено значение е да спазват строго правилата за дистанция и хигиена през първия триместър, когато плодът все още се формира и не е известно как подобна зараза може да даде отражение върху него.



Четете още: Бременност и COVID-19 - ужасът на майките