Автор
Теодор Муховски

Ето кога е най-подходящото време за засяване на краставици

Краставицата е един от най-често отглежданите зеленчуци от българите. Нищо чудно, че този зеленчук е вкусен и лесен за отглеждане. Кога е най-подходящото време за засяване на краставици, за да се наслаждавате на вкусни зеленчуци от собствена градина?

Специалистите по оранжерийно земеделие и градинари разкриват най-добрата дата и техника за засяване на краставици.

За да се радвате на успешна реколта от краставици от собствената си градина, трябва предварително да решите дали възнамерявате да засеете краставици директно в земята или да подготвите краставици за разсад. Ако сте избрали втория вариант, трябва да се заемете с работата още сега.



Кога е най-подходящото време за засяване на краставици? Съществуват два метода.

Краставиците могат да се засяват по два начина. Първият, по-популярен, е краставиците да се засяват директно в земята.
Това определено е по-лесният вариант, но не трябва да забравяме, че краставиците растат и плододават при подходяща температура и се нуждаят от много вода, но в същото време не и от прекомерна влага.

Не трябва да забравяме, че във влажна почва семената няма да покълнат и най-вероятно ще изгният.
Вторият метод е да се засеят семената на краставиците като разсад. Това е по-трудоемък метод, но ще ни позволи да се наслаждаваме на вкусните зеленчуци много по-рано.

Как и кога да засеем краставиците в земята?



За да можем да засеем краставици в земята, трябва да изчакаме подходящите метеорологични условия, тъй като температурата на въздуха трябва да е между 15 и 18 градуса по Целзий.
На практика датата за сеитба на краставици се пада през май, като в по-студените части на страната можем да започнем сеитбата дори по-близо до юни, тогава можем да сме сигурни, че краставиците ни няма да измръзнат.
Работата традиционно започва с подходяща подготовка на почвата, така че на мястото, подготвено за засяване на нашите краставици, подготвяме дупки с диаметър и дълбочина около 30-35 см, които поставяме на разстояние около 80 см една от друга. На дъното на всяка дупка изсипваме оборски тор и я покриваме с почва.
Трябва да сложим 3 до 5 семена във всяка дупка, да ги покрием с пръст, да омесим всичко и да ги полеем.



Разсадът на краставиците се подготвя през април и този метод на отглеждане ще ни позволи да се радваме на по-ранна реколта в сравнение със засяването на семената директно в земята.
Не забравяйте, че датата на засяване на семената от краставици за разсад зависи от това кога искате да засадите разсада на постоянно място.
Подготовката на разсада е много лесна. В предварително подготвени саксии с почва засейте по две семена наведнъж; след като поникнат, извадете по-слабия разсад, като оставите по-силния. Най-добре е саксиите да се поставят на слънчев перваз и разсадът да се полива при стайна температура.

Нашият разсад трябва да прекара четири седмици в саксията, така че ако планирате да го поставите в земята през първата половина на май, семената трябва да бъдат засети още през втората и третата декада на април.

Доказан трик на градинаря. Ваната ще ускори покълването на краставиците

От години собствениците на парцели и градинарите използват един прост трик, за да ускорят покълването на семената. Идеята тук е да ги накиснете семената за 24 часа, преди да ги засеете в земята.



Четете още: Ето как да направите пролетно почистване на дома с малко усилия