Автор
Теодор Муховски

Ето как да направите пролетно почистване на дома с малко усилия

Пролетното почистване на дома ви носи ли ви безсънни нощи? Не се притеснявайте - дяволът не е толкова черен. Трябва да следвате няколко стъпки за цялостно почистване на дома и ще се радвате на чист дом с малко усилия.

Почистване на прозорците

Започнете пролетното си почистване с прозорците. Те са мръсни след зимата, особено ако гледат към улицата.
Пролетното почистване на прозорците трябва да бъде много задълбочено. Измийте дървените или пластмасовите рамки с топла вода и течност за миене на съдове. Ако по пластмасата има силна мръсотия, можете да си помогнете с малко количество почистващо мляко. Когато става въпрос за почистване на стъклата - изберете един от тези два метода:

Домашна смес - смесете топла вода с оцет и спирт. Миризмата може да не е най-приятната, но цялата отвара ефективно почиства и премахва бактериите.
Препарат за почистване на стъкла - можете да закупите този готов продукт във всеки магазин. Напръскайте го върху стъклото и го избършете с хартиена кърпа.
Също така не забравяйте да освежите завесите и пердетата си след зимата. Можете да направите това сами или да потърсите помощта на специализирана пералня.



Обстойно почистване с прахосмукачка

Със сигурност прахосмукирате поне веднъж седмично, но си струва да го правите по-обстойно през пролетта. Така ще запазите свежия вид и мирис на апартамента си.
Преди да започнете да чистите с прахосмукачка, не забравяйте да изчистите праха от всички шкафове, лампи и скринове.
Когато почиствате с прахосмукачка, не забравяйте да проверите всички малки кътчета и места зад шкафовете, където може да са се образували паяжини. След това избършете пода с добре изстискан моп. Не забравяйте да отворите прозореца, за да не се разнася прах.

Организиране на шкафове



По време на пролетното почистване измийте и освежете всички шкафове, скринове и чекмеджета. Извадете съдържанието им и прегледайте извадените предмети - ако някои от тях са повредени, ги изхвърлете.
Избършете вътрешността на мебелите си с кърпа, навлажнена с топла вода и лимонов сок. Когато рафтовете изсъхнат добре, поставете всички предмети обратно. Може би сега е моментът за нова подредба на вазите или съдовете.

Подреждане на дрехите

Когато подреждате, пролетното почистване на гардероба също е важно. За да направите това ефективно извадете всичките си дрехи. След това избършете вътрешните рафтове и релсата за закачалки.
Докато те съхнат, се заемете с преглеждането на дрехите си.
Не искате да слагате в почистения гардероб това, което не ви трябва, нали?
Когато подреждате дрехите си, бъдете категорични по отношение на това, което вече не носите - не оставяйте дрехи, които са протрити, мръсни, износени или твърде малки. Сложете зимните якета и шапки във вакуумни торби и извадете пролетно-летните блузи и рокли.

Почистване на хладилника

Прекалено замръзналият хладилник изразходва много електроенергия, затова е добре да си създадете навик да го почиствате редовно.
Сега е най-подходящият момент да размразите фризера. Започнете пролетното подреждане на хладилника, като извадите всички продукти.
Изхвърлете тези, които са с изтекъл срок на годност, и помислете как можете да използвате продуктите, чийто срок на годност наближава. След това измийте всички рафтове и чекмеджета с топла вода и течност за миене на съдове.



Подреждане на кухнята

Пролетното почистване включва и измиване на места като фурната, горелките, фугите и вентилационните отвори. Как да се справите с това?
Леко замърсените фурни трябва да се почистват със специален препарат или с вода и оцет (в съотношение едно към едно).
По-големите замърсявания могат да бъдат отстранени с паста, приготвена от вода, сода за хляб и течност за миене на съдове. Нанесете тази смес върху силно замърсените повърхности и оставете за 30 минути. След изтичането на това време почистете фурната с чиста вода и я подсушете добре.
За да почистите горелките, ще ви трябват оцет и алуминиево фолио, завито на топка. Изсипете оцета в купа, свалете горелките от печката и ги поставете в оцета за около 60 минути. След това време ги почистете с топката алуминиево фолио, изплакнете с вода и избършете до сухо.
Най-лесният и бърз начин за почистване на фугите е с четка за зъби. Нанесете паста за зъби или паста, приготвена от сода за хляб, вода и оцет. Почистването на фугите е трудоемка работа, но трябва да се прави поне веднъж годишно.

Начинът на почистване на вентилационните отвори зависи от материала, от който са изработени. Демонтирайте пластмасовите решетки и ги накиснете във вода с течност за миене на съдове. Почистете вътрешността на решетките с четка за зъби или памучна пръчица. Поставете металните решетки в съдомиялната машина и задайте основната програма за почистване.
Както виждате, пролетното почистване съвсем не е толкова трудно и трудоемко, колкото обикновено се смята.
Следвайте горните съвети и ще се справите прекрасно.


Четете още: Трябва да ги имате у дома: 5 растения, които привличат богатство